NavMenu

Najboljima i do pola miliona dolara - Akcelerator "StartLabs" pokrenuo novi fond za investiranje u 10 početničkih preduzeća

Izvor: eKapija Sreda, 11.02.2015. 16:06
Komentari
Podeli
Prvi akcelerator u Srbiji "StartLabs" najavio je prošle nedelje da pokreće drugi fond "StartLabs Ventures". Novi fond će investirati u 8 do 10 IT početničkih kompanija u narednih godinu dana u iznosu do 50.000 USD, uz mogućnost nastavka finansiranja u vrednostii do pola miliona dolara za najuspešnije kompanije u portfoliju, rekao je u razgovoru za "eKapiju" jedan od osnivača investicionog fonda za tehnološke startape, Voja Lalić.

"StartLabs" investira 50.000 USD, koji dolaze u dve faze, u Beogradu i San Francisku. Tom investicijom "StartLabs" stiče udeo u kompanijiji od 10 do 15% zavisno od konkretne sume koja se ulaže, kao i od faze u kojoj se nalazi kompanija i njen biznis.

- Inicijalna investicija "StartLabsa" je do 50.000 USD i u prvoj godini su svi startapi dobili tu investiciju, ali i kasnije su dobili investicije drugih fondova. Mi pratimo razvoj tog startapa i nakon tog početničkog perioda, jer želimo da budemo prisutni u njihovom daljem razvoju – objašnjava Lalić.

Prema rečima našeg sagovornika, startap zajednica je značajno napredovala na ovim prostorima u poslednje dve godine. U 2014. godini "StartLabs" je testirao tržište i naišli su na "plodno tlo".

- U prošloj godini smo se sreli sa 190 startapa. U našem akceleratoru ne postoji konkurs gde mi u jednom danu napravimo izbor. Kod nas je taj "konkurs" stalno otvoren, jer je to proces gde upoznamo osnivače startapa i pratimo njihov razvoj, i tokom vremena odlučujemo da li će startap ući u naš program. Tamo gde vidimo potencijal pomažemo i pre investiranja – ističe sagovornik našeg portala.

Ima i novca i ideja

Na pitanje da li u domaćoj startap zajednici nedostaje ideja ili investicija, naš sagovornik odgovara da ima i novca i ideja, ali nedostaje znaje da se te ideje u ranoj fazi razvoja pretoče u proizvod koji je potrošač spreman da plati.

Voja Lalić u razgovoru sa novinarkom "eKapije"Voja Lalić u razgovoru sa novinarkom "eKapije"
- To znanje o tom momentu izlaska proizvoda na tržište (go-to-market strategy) želimo da predstavimo široj publici na meetup-ovima koje organizujemo i tako prenesemo na mlade IT preduzetnike – najavljuje sagovornik "eKapije".

Najčešći problemi sa kojima se susreće IT preduzetnik prilikom pokretanja firme je da domaća administracija ne razume potrebe ove oblasti, i primenjuje principe koji važe za firme koje već posluju što često usporava i ograničava mlade preduzetnike. Međutim, kako navodi Voja Lalić, startapi u okviru progama "StartLabs" nemaju birokratske prepreke, jer je ovaj akcelerator usvojio dobre prakse iz Kalifornije.

- Znanje o plasiranju proizvoda na tržište je ono što najviše treba startapima u regionu, a kapital se nađe i birokratske prepreke se prevaziđu – smatra Voja Lalić dodajući da Srbija i region imaju puno talentovanih mladih preduzetnika.

- Ono što je potrebno u radu sa njima je usmeriti njihov talenat i znanja kako bi stvorili poslovne ideje. "StartLabs" omogućava rad sa mentorima iz San Franciska, Londona i Berlina koji su investitori ili vlasnici uspešnih firmi,imaju široko iskustvo u vođenju poslovanja i mnogobrojne investicije iza sebe – zaključujeLalić.

Još jedan domaći startap u "StartLabs"-u

"StartLabs" u svom programu ima četiri startapa - "Business Exchange", "CaseTrek" , "CarLock" i "Loyalis". Portfolio "StartLabs" tehnološkog akceleratora bogatiji je za još jednu startap kompaniju - "Mango Coinz". Reč je o aplikaciji koja je još u beta verziji, a njeni osnivači kažu da je reč o ostvarivanju zarade za vreme bavljenja fizičkom aktivnošću.

Program "StartLabs"-a otvoren je tokom cele godine, a sve kompanije koje bi želele da se pridruže mogu da apliciraju na zvaničnom sajtu www.startlabs.co.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.