NavMenu

HSBC pomagao klijentima iz Srbije da izbegnu poreze i sakriju milione dolara

Izvor: Beta Ponedeljak, 09.02.2015. 13:59
Komentari
Podeli
Švajcarski ogranak britanske banke HSBC pomagao je bogatim klijentima, uključujući i klijente iz Srbije, da izbegnu poreze i sakriju milione dolara, pokazuju podaci koje su objavili konzorcijum istraživačkih novinara i evropski mediji.

Na listi klijenata sačinjenih na osnovu tajnih podataka švajcarske HSBC banke najviše je Švajcaraca, a slede Francuzi, Britanci, Brazilci, Italijani, Izraelci i Amerikanci.

Srbija je po broju klijenata na 106. mestu liste, na kojoj su državljani 200 zemalja, sa 38 klijenta koji su skrivali novac na računima HSBC u Švajcarskoj, dok je sa ukupno 46,6 mil USD 121. na listi po ukupnoj sumi.

Hrvatska je po broju klijenata 107. na listi, Makedonija 157, Bosna i Hercegovina 164, Albanija 194, Crna Gora 132. a Slovenija 146.

Podaci o "Swiss Leaks"-u dobijeni su u sklopu međunarodne saradnje medija, uključujući The Guardian, Mond, BBC Panorama i vašingtonski Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo.


Ti podaci su pokazali da je švajacarska banka omogućavala klijentima da povlače veliku gotovinu, često u stranim valutama koje se mnogo ne koriste u Švajcarskoj.

Istovremeno je HSBC razradio šeme koje su omogućile bogatim klijentima da izbegnu oporezivanje u Evropi i pomagao nekim klijentima da sakriju neprijavljene račune od poreskih vlasti njihove zemlje. HSBC je omogućavao i otvaranje računa medjunarodnim kriminalcima, korumpiranim biznismenima i drugim licima "visokog rizika".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.