NavMenu

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT-a koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Sreda, 21.01.2015. 12:01
Komentari
Podeli

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru IT i TELEKOMUNIKACIJE.

Čekanje u redovima da bi se zadovoljile administrativne potrebe i obaveze nekima je odlična prilika za šetnju i druženje, dok za većinu predstavlja noćnu moru, pa su i čitaoci "eKapije" bili najsrećniji kada su saznali da će u 2014. godini jedan deo svojih svakodnevnih obaveza, što privatnih, što poslovnih, moći da obavljaju elektronski, koristeći mobilnu banku, objedinjenu naplatu poreza i kompjuterizovani tranzitni sistem.

Pažnju su privukle i nove spravice na tržištu – domaće izdanje tableta "Tesla" i dolazak telefona iPhone, a među čitanijim našle su se i dobre vesti o decentralizaciji IT-a u Srbiji, odnosno izgradnji novog Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu i Regionalnog centra za razvoj softvera u Kragujevcu. Izgradnja nove cloud platforme namenjene istraživanju raka, koja je dodeljena srpsko-američkoj firmi, takođe je među vestima koje su privukle pažnju.

U centru pažnje čitalaca "eKapije" bilo je septembarsko otvaranje prve mobilne - Telenor banke u Srbiji. Norvežani su kupili KBC banku, uložili oko 40 mil EUR u ovaj poduhvat i zaposlili 130 ljudi. Ova banka nema ekspoziture, već mrežu bankomata na kojima se novac podiže i deponuje, a plaćanje usluga, slanje i primanje novca, kao i menjački poslovi obavljaju preko aplikacije za pametni telefon. Za sada samo građani mogu da koriste usluge mobilne banke i to nakon potpisivanja ugovora.

Telenor banka je prva mobilna onlajn banka u regionu, a njeni korisnici ne moraju da imaju broj u mreži "Telenora".

"Srebrna medalja" dodeljena je vesti o drugoj fazi izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu u naselju Liman 1, pored Univerzitetskog grada, čija gradnja je počela još 2011. godine. Planirano je da objekat od 26.000 kvadrata ima suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje i da bude podeljen u dve celine: trećina centra rezervisana je za nastavno-naučne laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, prvenstveno za departmane elektrotehnike i računarstva, dok je ostatak centra namenjen kompanijama-članicama Naučno-tehnološkog parka i to uglavnom iz oblasti IT-a.

Krajem decembra prošle godine zvanično je i potpisan ugovor o izgradnji drugog dela centra, a vrednost investicije je oko13 mil EUR.

Na trećem mestu našla se informacija da i Srbija tablet za trku ima - prvi domaći tablet kompanije "ComTrade" popularno je nazvan "Tesla". Tablet radi uz pomoć "Intelovog" procesora uz operativni sistem Android i ima ekran širine 7,85 inča

Do kraja 2014. godine na domaće tržište su izbačena ukupno tri modela, pa su pored već pomenutog, kupci mogli da izaberu između modela L7 i H7.

Privrednici su se obradovali i što više neće morati da stoje ispred šaltera u Poreskoj upravi, pa se tako vest o mogućnosti elektronskog plaćanja poreza našla na četvrtom mestu. Poreska uprava je donela odluku o objedinjenom plaćanju poreza početkom prošle godine, a u prelaznom periodu, od 1. januara do 28. februara 2014. godine, podneto je oko 300.000 objedinjenih poreskih prijava. Ovaj način naplate podrazumeva poreze i doprinose, porez na dodatu vrednost (PDV), akcize i porez na dobit preduzeća.

Austrijanci su odlučili da uposle studente arhitekture preko letnjeg raspusta, pa su krajem septembra izabrana arhitektonsko-urbanistička rešenja za "VIP Mobile Data Center" i Bloku 52 na Novom Beogradu. Kompanija "VIP Mobile" je u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu raspisala konkurs, a kao najbolji nagrađen je rad studenata Jelene Petrović, Mirka Milanovića i Dimitrija Puzovića.

Šesto mesto zauzela je nova zvezda na srpskom medijskom nebu, televizija N1. TV N1 je regionalni partner američke televizije CNN sa centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Jugoslav Ćosić je izabran za direktora programa, a emitovanje u Srbiji počelo je 30. oktobra. Zasada, N1 se emituje kao kablovski kanal i orijentisan je na informativni program.

Ćosić je naglasio da partnerski odnos sa televizijom CNN ne znači uticaj na uređivačku politiku, već na prednost preuzimanja i emitovanja određenih sadržaja partnerske kuće.

I Kragujevac je postao bogatiji za jedan IT centar, kada je "ComTrade" otvorio svoj Regionalni centar za razvoj sofvera u februaru. U ovom centru otvoreno je 200 mesta za inženjere iz centralne i južne Srbije, koji su zaposleni na izradi rešenja za vodeće svetske ekompanije kao što su HP, EMC, "Agilent Technologies" ili "Itron". Otvaranjem ovog centra "ComTrade" je napravio korak bliže ostvarenju svoje namere da od Kragujevca napravi regionalni softverski centar.

Vest da američka kompanija NCR traži 1000 novih radnika je takođe privukla pažnju čitalaca "eKapije" i našla se na osmom mestu. Njihov centar u Beogradu opslužuje 50.000 bankomata, 45.000 mrežnih uređaja, više od 20.000 servera i desktop računara širom Evrope i Severne Amerike i predstavlja koncept koji kompaniji NCR omogućava da dnevno obradi oko 485 miliona korisničkih zahteva širom sveta.

A ljubitelje telefona iPhone je oduševila vest da neće više morati da jure rođake i prijatelje iz inostranstva da im šalju ovaj popularni mobilni telefon, što su potvrdili krajem oktobra dok su u dugačkim redovima čekali na svoje iPhone šestice. Tako se vest o tome da je "Telekom Srbija" potpisao ugovor sa kompanijom "Apple" i da iPhone konačno stiže na srpsko tržište našla na devetom mestu po čitanosti. Prve pametne šestice prodavane su uz postojeće pakete MTS-a.

Krajem prošle godine je stigla i informacija da Srbija više neće biti najlošiji đak u regionu i da će prestati da prekida lanac sigurnog transporta robe na Koridoru 10. Uvođenjem Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) naša zemlja će se pridružiti državama Evropske unije, CEFTA-e i Turskoj, koje koriste ovaj carinski postupak. Odlazak papirne dokumentacije u istoriju i prelazak na elektronsku, Uprava carina je najavila za januar 2015. godine. NCTS je takođe i jedan od uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

Deseto mesto zauzeo je veoma važan projekat iz oblasti biomedicinskih istraživanja dodeljen srpsko-američkoj IT firmi "Seven Bridges Genomics" (SBG). U pitanju je izgradnja cloud platforme za genetske analize i istraživanja raka. To je prva takva platforma na svetu, a cilj pilot verzije platforme Cancer Genomics je da istraživačkoj zajednici omogući znatno lakši pristup potrebnim podacima, njihovu analizu i saradnju na dobijanju rezultata, kao i da vremenom doprinese pronalaženju sve boljih i preciznijih terapija za ovu tešku bolest.

I poslednje, jedanaesto mesto, pripada najavi da će građani Srbije uskoro imati elektronske zdravstvene knjižice. Prvi dan 2017. godine je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje označen kao dan od kog bi svi građani trebalo da imaju elektronske knjižice koje će izgledati kao nove lične karte ili vozačke dozvole.

U Fondu kažu da je najznačajnija prednost u tome što se zbog overe knjižice više neće ići u filijale RFZO-a zbog preuzimanja markice. Nova kartica - knjižica će omogućiti i promene ličnih podataka o osiguraniku bez promene kartice, a u planu su i drugi projekti elektronskog zdravstva koji podrazumevaju ovakvu knjižicu: ona će se jednog dana koristiti za zakazivanje pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu ustanovu i drugo.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI, ENERGETIKA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, TURIZAM, ZABAV I REKREACIJA?


Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2014
retrospektiva
retrospektiva 2014
retrospektiva IT i telekomunikacije
retrospektiva IT i telekomunikacije 2014
MasterCard kartica
Uve Fredhajm
Martin Navratil
Dušan Vujović
Telenor grupa
Jun Fredrik Baksas
EIB
Naučno tehnološki park Novi Sad
Srđan Kolaković
Departman elektrotehnike i računarstva Novi Sad
TMD Novi Sad
Tvornica mašinskih delova
inženjeri
naučni park Novi Sad
tehnološki park Novi Sad
elektrotehnika
računarstvo
visoke tehnologije
preduzetništvo
startap
startapovi
startupovi
energetska efikasnost
Intel Corporation USA
Komtrejd
Veselin Jevrosimović
prvi srpski tablet
prvi tablet iz Srbije
tablet Tesla
Andoid
Intel
PKS
Saša Dulić
elektronska naplata poreza
porez na dodatu vrednost
PDV
akcize
porez na dobit preduzeća
porezi
doprinosi
elektronska prijava poreza
elektronska prijava za objedinjenu naplatu poreza po odbitku
VIP Mobile Data Centar
Vip
Vip mobajl
Blok 52
poslovna zgrada Vip
Jelena Petrović
Mirko Milanović
Dimitrije Puzović
TV N1
CNN Atlanta
televizija N1
CNN
Jugoslav Ćosić
Tanja Veselinović
Pressing
Infobiz
SBB
KDS
JET
Total TV
Beograd network
Amir Zukić
Dubravko Merlić
Nettv plus
Maja Dragić
Milan Sarić
Branislav Šovljanski
Maja Žeželj
N1 INFO
jutarnji program Novi dan
Minja Miletić
Impuls
Zdrav biznis
Jadranka Bugarski
Naida Kundrović
Neistraženo
Fenomeni
Horizonti
Dani koji su promenili svet
Čuda koje je stvorio čovek
ComTrade Group BV Beograd
Comtrade System Integration Beograd
Hewlett Packard Company Palo Alto
USA
EMC SAD
Itron Inc. Liberty Lake
Komtejd
Regionalni centar za razvoj softvera Kragujevac
HP
škola programiranja EdIT
NCR Corporation USA
Piter Dorsman
Peter Dorsman
bankomati
kompanija Apple
Epl
MTS
Predrag Ćulibrk
Ajfon
iPhone
Novi kompjuterizovani tranzitni sistem
NCTS
CEFTA
e carina
Veselin Milošević
propratnice
Neđa Mandić
Koridor 10
elektronska carina
logistika
Seven Bridges Genomics Beograd
Boston
genetske analize
genetska istraživanja
Nacionalni institut za rak SAD
Cancer Genomics Cloud Pilot
biomedicina
genetsko istraživanje raka
kancer
rak
ISB
Broad Institute
Amazon Web Services
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.