NavMenu

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Sreda, 14.01.2015. 12:44
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Godinu za nama svakako ćemo pamtiti po katastrofalnim majskim poplavama. Iako domaća poljoprivreda trpi štete zbog toga što umesto adekvatnih sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, naši paori gledaju u nebo, za srpske oranice nije bilo ništa od pomoći za odbranu od prirodne nepogode ovih razmera. Majske poplave pričinile su poljoprivredi direktnu i indirektnu štetu od 228 mil EUR. Posle svega, najvažnije je da iz ove nesreće izvučemo pouke u godinama koje nam dolaze za naše "fabrike pod otvorenim nebom".

U 2014. godini Vlada Srbije je usvojila Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije do 2024. godine, od koje svi očekujemo da i ispuni svoje ciljeve - unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, održivo upravljanje resursima i zaštita životne sredine u narednoj deceniji.

Na osnovu naše liste možemo primetiti da su 2014. godinu obeležile preuzimanja kompanije – najviše se pričalo o kupovini "Foodland"-a, ali na našoj listi su se našle i "Al Dahra" koja je kupila 51% udela u beogradskom "Rudnap Agraru", kao i preuzimanje dela "Agroživa", ali ovoga puta od strane domaće kompanije "Mibras".

Sudeći po interesovanju naših čitalaca, možemo primetiti da se stočarstvo može pohvaliti sve značajnijim investicijama. Dve investicije su već ostvarene u Inđiji i okolini, a i obnovljena je proizvodnja u delu kapaciteta "Agroživa", dok najveće ulaganje u toj oblasti nemačke kompanije "Tonnies" tek očekujemo.

Investicije u vinarije i vinograde dominiraju na rang-listi "eKapije". Ono što je posebno zanimljivo za "vinske priče" je to što se ne završavaju na proizvodnji vina, već su otvorene za posetioce - imaju smeštajne kapacitete, degustacione sobe, vinske ture…

Investicioni tim našeg portala je primetio da su velike investicije najavljene, ali da još čekamo konkretne korake. Upravo jedna od tih najava privukla najviše interesovanja čitalaca "eKapije" i nalazi se na vrhu liste, a to je vest da kompanija "Ferrero" planira da u Srbiji pokrene proizvodnju lešnika. Planirano je da se ovim projektom zasadi pod lešnikom u Srbiji sa sadašnjih 1.000 povećaju na 10.000 ha do 2020. Godine. Prva plantaža lešnika italijanske kompanije "Ferrero" u Srbiji biće podignuta na parcelama poljoprivrednog preduzeća "7. juli" u Sirigu. I dok smo već uveliko planirali dobit, transakcija s kompanijom "Ferrero" ušla je u usko grlo. Naime, Razvojni fond Vojvodine ne odstupa od namirenja duga preduzeća "Aleksa Šantić" koje je "Ferrero" hteo da kupi.

Drugoplasirana investicija u 2014. godini na našoj listi je vest da je hrvatska "Atlantic Grupa" kupila beogradsku prehrambenu kompaniju "Foodland" čiji je najpoznatiji brend "bakina tajna". Asortiman "Foodlanda" prisutan je u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije - zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko. "Atlantic Grupa" se obavezala da će 3 mil EUR uložiti u dobavljače i opremu, dok će u narednih pet investirati 4,5 mil EUR. Očekuje se da će preuzimanje "Foodland"-a i njegovih pogona biti završeno početkom 2015. ako Komisija za zaštitu konkurencije odobri kupovinu.

Treće mesto je pripalo investiciji kompanije "Dr.Oetker Srbija" od 9,5 mil EUR, a reč je o izgradnji fabrike u Šimanovcima na 4,5 hektara zemljišta koja je počela u aprilu 2014. godine. Najavljeno je da će radovi biti završeni za 18 meseci, pa otvaranje prvog poslovnog prostora nemačke kompanije u Srbiji možemo očekivati u drugoj polovini 2015. godine.

Četvrtu poziciju zauzela je priča o najvećoj vinariji na Balkanu "Toplički vinogradi", koja je otvorena početkom novembra u selu Gojinovac, kod Prokuplja. Vinarija se nalazi u sred vinogorja površine oko 80 hektara, a u nju je uloženo ukupno oko 6 mil EUR. Vinarija je u vlasništvo Milomira Kovačevića, koji već 25 godina živi u Španiji, a kako je najavljeno u planu za ovu godinu je da zasade još 80 hektara vinove loze.

Da i u Srbiji postoji raj na zemlji, uverila se ekipa "eKapije" kada je posetila vinariju "Šapat" u Novom Slankamenu koja je petoplasirana na našoj listi. Tik uz vinariju je i ukusno uređen restoran, kao i apartmani. Oko 8 hektara zemlje je pod vinogradima. Kapacitet vinarije je 100.000 boca, a planovi su da u narednim godinama imaju proizvodnju od 80 do maksimalnih 90.000 boca.

Na šestom mestu se našla još jedna najava investicije i to još jedne nemačke kompanije – "Tonnies". Naime, prilikom septembarske posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, predsednik i vlasnik ove nemačke kompanije Klemens Tenis istakao je da je zainteresovan za pokretanje proizvodnje u Srbiji, što bi povećalo ne samo proizvodnju mesa, već i stočni fond. Pričalo se i da "nemački kralj mesa" merka 15.000 hektara zemljišta na kojem bi otvorio farmu od 1.500.000 svinja, do konkretnih dogovora još nije došlo.

Sedmoplasirana je kompanija "Desing" dobitnik je nagrade za investiciju godine "Aurea 2014", koju je naš portal dodelio šestu godinu za redom. Beogradsko preduzeće, koje se bavi proizvodnjom voćnih preparacija, pokrenulo je krajem 2013. godine u svom pogonu u Knjaževcu industrijsku proizvodnju polukandirane višnje po inovativnoj tehnologiji, koja smanjuje koncentraciju šećera do 20%, istovremeno zadržavajući senzorna svojstva proizvoda. Uz razvoj same tehnologije, "Desing" je razvio i tehnološku opremu i osnovao svoj Inovacioni centar u kome će raditi na daljem unapređenju proizvodnih procesa. Kompanija "Desing" izvozno je orjentisana i jedan je od tri odobrena dobavljača za "McDonald’s" u Evropi.

Osmu poziciju naše liste zauzela je još jedna najava investicije i to opet nemačke. Reč je o kompaniji "Solventus", poznata po proizvodnji povrća i cveća u staklenicima koja je u aprilu potpisala memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Gradom Smederevom. Tom prilikom je najavljeno da se već za mesec dana može očekivati potpisivanje ugovara. U memorandumu je navedeno da su zainteresovani za "izgradnju i dugogodišnji rad staklenika za proizvodnju povrća". Za tu investiciju, Nemci traže zakup 200 hektara. U roku od tri godine, u staklenike bi uložili 350 mil EUR gde bi radilo 1.500 radnika, a godišnje bi se ovde proizvodilo 80.000 tona povrća. Međutim, od memoranduma se bar zasada nije dalje otišlo.

Još početkom 2013. godine potpisivan predugovora sa kompanijom "Al Dahra" o ulaganju u poljoprivredu u Srbiji. Iako je tom prilikom najavljeno je ulaganje Emiraćana od 200 mil EUR u srpski agrar, trenutno jedina sigurna investicija je kupovina 51% udela u vlasništvu beogradskog "Rudnap agrara" što je dovelo na deveto mesto. Vojin Lazarević, vlasnik kompanije "Rudnap" ističe da nije prodao svoju kompaniju, već je reč o zajedničkom ulaganju sa jednim od svetskih lidera u agrobiznisu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Al Dahra" i "Rudnap" će zajedno upravljati na oko 500 hektara zemlje, koja je mahom pod voćnjacima. Imaju velike planove za izvoz na rusko tržište, kao i u zemlje Zaliva.

Kompanija "Mibras" iz Beograda kupila je deo kapaciteta "Agroživa" u stečaju i ubrzo je započela proizvodnja i prerada živinskog mesa u pogonima u Žitištu. Time su zasluženo zauzeli deseto mesto naše rang-liste. Nakon što je kompanija "Agroživ" zapala u probleme, pretila je opasnost da 500 radnika ostane bez posla. Zahvaljujući investiciji "BG Mibras" sada je zaposleno i više od petsto radnika koji prerade 20.000 brojlera dnevno.

Vinarije su uvek zanimljive našim čitaocima, pa je tako jedanaesto mesto zauzela vinarija "Rogan" iz Topole, trinaestu poziciju Vinarija "Acumincum" u Starom Slankamenu izgrađena na temelju srednjovekovnog hamama, a petnaesto mesto na našoj listi pripalo je beogradskoj vinariji "Panajotović" čiji vinski podrum u senjačkom lagumu je otvoren za posetioce.

Kiparskoj kompaniji "Kostas A Zacharia" koja je otvorila postrojenje u Inđiji gde je zaposlila 170 ljudi i najavila posao za još 150 radnika u 2015. godini i time zaslužila da se nađe na dvanaestom mestu naše liste. Još jedna investicija u Inđiji u oblasti stočarstva zauzela je četrnaesto mesto, a reč je o u najsavremenijoj domaćoj farmi svinja Ljukovu kod Inđije, kapaciteta 50.000 grla godišnje, u čiju je izgradnju i opremanje kompanija "Knez agrar" uložila ukupno 6 mil EUR.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji ZDRAVSTVO?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.