NavMenu

ANTIĆ: "Kostolac B", prva termoelektrana nakon 30 godina

Izvor: Tanjug Nedelja, 11.01.2015. 14:23
Komentari
Podeli

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
U prvoj polovini godine počeće gradnja termoelektrane "Kostolac B", zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima, najavio je u nedelju ministar energetike Aleksandar Antić istakavši da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina.

Antić je na TV "Pinku" rekao da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina, kamatom od 2,5 odsto.

Ministar očekuje da će taj ugovor biti tema prve naredne sednice Skupštine Srbije, nakon čega će, kako je rekao, kineski partneri započeti radove na izgradnji.

- Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine - rekao je Antić.

On je ponovio da Srbija, uprkos prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama, ima apsolutno stabilnu energetski situaciju i dovoljno električne energije, uglja i gasa za sve potrošače - građane, daljinski sistem i privredu. Pritom, ukazao je, zaliha gasa u Banatskom dvoru nisu korištene.

- Potpuno držimo stvari pod kontrolom. Vlada, ministarstvo i energetske kompanije čitavu stvar su dobro vodile i na današnji dan imamo poputno stabilan sistem bez obzira na katastrofu koju smo imali - rekao je Antić.

Ukazao je i da je 2014. godina bila prva u kojoj nije bilo poskupljenja električne energije i to je, kaže, bila pre svega politička, a ne ekonomska odluka.

Vlada je, objasnio je, procenila da uprkos katastrofalnim poplavama i ugroženog energetskog sistema, da građane ne treba da optereti dodatnim izdacima za električnu energiju, pre svega zbog teških reformi i fiskalne konsolidacije koju vlada sprovodi.

Antić nije mogao da kaže kada će struja poskupeti, ali je dodao da to tada sigurno neće biti politička već isključivo ekonomska odluka.

Govoreći o nedavno donetom Zakonu o energetici, Antić je rekao da je taj akt sada potpuno usaglašen sa standardima Evropske unije, te posebno istakao da on daje snažan podsticaj novoj investicionoj politici u oblasti energetike u Srbiji.

Novi zakon, istakao je, daje i snažan podsticaj novoj investicionoj politici u oblasti energetike u Srbiji budući da tri decenije u Srbiji nije izgrađen nijedan veći novi energetski objekat.

- Država više ne može biti jedini investitor, sada su to i privatne kompanije i moram reći da tu ne postoji problem da li ima zainteresovanih investitora. Svi hoće da investiraju pod uslovom da postoji uređen sistem koji garantuje sigurnost tih investicija - kazao je Antić.

Zakon, rekao je ministar, donosi kvalitetne pomake u mnogim oblastima - liberalizaciju tržišta i stvaranje uslova da imamo ekonomsku tržišnu utakmicu za snabdevanje električnom energijom i gasom građana i prvrede, jačamo ulogu institucija u čitavom energetskom sektoru, pre svega Agencije za energetiku koja treba da uredi odnose države, energetskih kompanija i građana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.