NavMenu

Šta koči rad hirurga na "Banjici"

Izvor: RTS Nedelja, 11.01.2015. 11:04
Komentari
Podeli

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" (Foto: iohbb.edu.rs)Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"
Rad lekara na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" otežan je jer se često kvari centralna sterilizacija, stara oko 45 godina.

Na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", najvećoj ustanovi te vrste u Srbiji, godišnje se uradi oko 9.000, a dnevno više od 40 operacija. Iako je uspela da smanji listu čekanja za ugradnju zglobova i kukova, a za starije od 70 godina listu ukinula pa se intervencija urade odmah, u toj ustanovi se ipak radi u otežanim uslovima.

Na Institutu postoje službe koje se bave ortopedsko-hirurškim bolestima svih generacija i to: dečja hirurgija, spinalni centar, službe ortopedske onkologije, produženja ekstremiteta, ugradnje zglobova i kukova, plastična i rekonstruktivna hirurgija.

Odeljenje trauma za patologiju šake, lakta i ramena, najpoznatija je u ovom delu Evrope. Lekari kažu da bi radili još više, ali im rad usporava centralna sterilizacija stara oko 45 godina pa se često kvari.

- Mi strahujemo da nam centralna sterilizacija ne stane i da mi prestanemo da operišemo. Plašimo se da će kvar biti takav da ga više nećemo moći popraviti. U ovom trenutku sve se drži pomoću štapa i kanapa jer ta centralna radi neprekidno – od ujutru do uveče i noću - objašnjava v. d. direktora Instituta dr Zoran Baščarević.

Kada je veća potreba za hirurškim intervencijama, posebno u zimskim danima i kada je poledica, često se neki deo tog bloka pokvari.

Dr Predrag Todorović, ortopedski hirurg, kaže da je pre nekoliko dana bio potpuno stopiran rad u operacionim salama jer je kvar sterilizacije bio takav da nije mogao da se popravi tokom prethodne noći.

- U tom slučaju izlaze nam u susret druge beogradske bolnice – to su najčešće VMA i "Dragiša Mišović" - objašnjava Todorović.

Neretko se radi i dokasno uveče, a ponekad se operacije odlažu zbog nedovoljnog broja sala.

- Jedna ovakva ustanova mora da ima najmanje 11, 12 operacionih sala. Mi se trudimo da kroz svojih osam sala provučemo sve ovo. Deveta sala bi nam mnogo značila zato što bi rasteretila popodnevne i noćne operativne programe - rekao je Beščarević.

U toku je renoviranje devete sale, koja 30 godina čeka da bude završena. Obnavlja se sredstvima bolnice, a to nije dovoljno, pa se zaposleni na klinici "Banjica" nadaju pomoći donatora.

Iz Ministarstva zdravlja smo dobili uveravanje da će ove godine izdvojiti sredstva za rekonstrukciju centralne sterilizacije i sale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.