NavMenu

Razduženo 90.000 transportnih dozvola, smanjeno crno tržište

Izvor: Tanjug Nedelja, 11.01.2015. 09:22
Komentari
Podeli

(Foto: carina.rs)
Primena Uredbe o raspodeli međunarodnih transportnih dozvola je dala dobre rezultate i od 11. septembra 2014. je razduženo skoro 90.000 dozvola, izjavio je u subotu pomoćnik ministra za drumski transport i puteve Saša Stojanović ističući da je značajno smanjena preprodaja dozvola na "crnom tržištu".

Od početka primene Uredbe do 9. januara 2015. je ukupno razduženo 89.078 transportnih dozvola.

- Jedan od najvećih benefita je što smo Uredbom uveli striktne rokove za raspolaganje sa dozvolama - rekao je Stojanović Tanjugu.

On je istakao da sada sve dozvole koje se vrate kao slobodne iz razduženja ne čekaju već se odmah efikasno vraćaju u promet odnosno ponovo raspodeljuju prevoznicima kojima su potrebne.

- Cilj je da se suzbije crno tržište i njihova preprodaja i ono je značajno smanjeno, ali će postojati sve dok prevoznici kod sebe budu imali veći broj dozvola nego što im je potrebno - naglasio je Stojanović.

Kako je rekao, zadatak Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da utvrdi koji je optimalan broj za svakog prevoznika i to bi trebalo da bude rešeno u ovoj godini.

Planovi tog ministarstva su da nastavi reformu u sistemu raspodele ovih dozvola, ali i da unapredi funkcionisanje drumskog transporta u skladu sa direktivama EU.

- Prevoznici više nisu u mogućnosti da dozvole kod sebe drže godinu dana i da budu vrlo komotni u tom raspolaganju. Cilj ministarstva je da onaj ko preuzme dozvolu mora da je iskoristi u nekom razumnom roku koji smo odredili u zavisnosti od udaljenosti zemlje iz koje potiče dozvola i dužni su da te dozvole vrate bilo da su ih iskoristili ili ne, zato što želimo da što veći broj transportera u Srbiji može da radi i ima pristup transportu - kaže Stojanović.

U strukturi vraćenih dozvola oko 25.858 njih su vraćene kao slobodne iz razduženja, što znači da su ih prevoznici podigli a nisu iskoristili.

Zatim 53.209 dozvola je pravilno razduženo, a 1.773 dozvola je vraćeno kao neiskorišćeno sa pečatom prevoznika, pa se postavlja pitanje zašto su ih uopšte preuzimali.

Takođe, nepravilno je razduženo 8.238 dozvola, od kojih je 6.808 dozvola izgubljeno, 222 dozvole su razdužene kao brisane, 272 dozvole su razdužene bez CMR-a (tovarni list) i 247 dozvola je nenamenski korišćeno.

Zatim 334 dozvola je razduženo sa neodgovarajućim CMR-om, 39 dozvola je iskorišćeno vozilima nosivosti ispod 3,5 tona, 11 dozvola je oduzeto, 68 dozvola su razdužila preduzeća koja ih nisu zadužila i 236 dozvola je iskorišćeno vozilo koje se ne nalazi u voznom parku.

- U kompletnom fondu dozvola koje ministarstvo godišnje raspodeljuje, a ima ih oko 300.000 najviše se vrednuje oko 30.000 dozvola, koje se odnose na Austriju, Italiju, Mađarsku, Grčku i Makedoniju - rekao je Stojanović.

On je objasnio da je to zbog malog njihovog broja, kao i da su pitanju su tranzitne zemlje koje nas okružuju.

- Kada pogledate, imamo 30.000 najvrednijih dozvola i isto oko 8.000 ili oko četvrtinu dozvola koje se nepravilno vraćaju odnosno koriste, onda mogu da kažem da smo definisali gde je problem, ali ga nije jednostavno rešiti jer ne zavisi samo od nas, zato što je potrebno da nam države kao što su Italija i Austrija liberalizuju prevoz ili značajno uvećaju kontigent - rekao je Stojanović.

On je podsetio da je krajem prošle godine jedno od tri udruženja transportera najaviljivalo protestne vožnje i poručio da za tim nema potrebe i da je država uradila sve što je bilo u njenoj moći da se svim transporterima obezbedi posao.

- To smo uspeli, jer smo određene kontigente dozvola značajno uvećali, a za druge ćemo se potruditi da ih uvećamo, tako da nemaju razloga da se žale. (Ministarka Zorana) Mihajlović je saslušala njihove probleme i dogovorili smo se na tom sastanku da izvršimo neke korekcije u zakonu i da razmotrimo još neke predloge za Zakon o prevozu tereta, koji će ući u skupštinsku proceduru do marta - naveo je Stojanović.

Ministarstvo može diskreciono da raspodeljuje tri odsto transportnihi dozvola, a pomoćnik ministra kaže da je reč o fondu dozvola koje se izdvajaju svake godine kada se dobiju dozvole inostranih zemalja.

- Za razliku od prethodnog perioda mi smo doneli pravilnik o raspodeli tih dozvola, a on reguliše i raspodelu dozvola koje prevoznici vraćaju kao slobodne i nerazdužene, s obzirom da te dozvole ranije nisu mogli drugi da koriste - dodao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.