NavMenu

Država garantuje za kredite javnih preduzeća od 681 mil EUR u 2015.

Izvor: Beta Četvrtak, 18.12.2014. 15:42
Komentari
Podeli
Srbija će u 2015. godini dati garancije za kredite javnih preduzeća u iznosu do 81,72 milijarde dinara, odnosno 681 mil EUR, navodi se u predlogu republičkog bužeta za narednu godinu.

Predviđene su garancije za ukupno četiri kredita Javnog preduzeća "Elektriprivereda Srbije" (EPS) u ukupnoj vrednosti do 375 mil EUR, kao i po jedna garancija za zajmove "Elekteromreža Srbije" (EMS), "Srbijagasa," "Železnica Srbije", rudnika "Resavica" i za "stend baj" liniju koju dobija Agencija za osiguranje depozita.

Vlada Srbiije će u narednoj godini garantovati za zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 200 mil EUR za finansijsko restrukturiranje EPS-a.

Tom javnom preduzeću će iz budžeta biti garantovan i zajam od 45 mil EUR za izmene sistema za transport pepela i šljake u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT A) i od 50 mil EUR za program za obnovljivu energiju "Vetropark Kostolac". Ta dva kredita se uzimaju od Nemačke razvojne banka.

"Elektroprivreda Srbije" će moći da računa i na garanciju za kredit od 80 mil EUR za učešće za drugu fazu paketa projekta u Termoelektranama i kopovima "Kostolac", odnosno za izgradnju novog energetskog bloka i proširenje kapaciteta rudnika Drmno.

Predviđena je i garancija za kredit EBRD od 200 mil EUR kao stend-baj linija za Agenciju za osiguranje depozita.

U predlogu budžeta Srbije za 2015. godinu predviđenja je državna garancija Javnom preduzeću "Srbijagas" od 20 mil EUR za kredit za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin.

Javno preduzeće "Elektromreže Srbije" će u narednoj godini dobiti garanciju za zaduživanje od 25 mil EUR za poboljšanje energetske efikasnosti u prenosnim sistemima.

Srpska vlada namerava da u narednoj godini garantuje i za dva kredita koja će kod Češke eksportne banke uzeti "Železnice Srbije" i Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica".

Predviđena je garancija državnom žlezničkom preduzeću za zaduživanje od 51 mil EUR za infrastrukturne projekte na pruzi Niš-Dimitrovgrad, dok će "Resavica" dobiti garanciju za zajam od 10 mil EUR za proširenje rudnika mrkog uglja "Soko".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.