NavMenu

Trgovina CEE zemalja s Kinom vredna 50 mlrd USD

Izvor: Tanjug Sreda, 17.12.2014. 10:13
Komentari
Podeli
Ukupna trgovinska razmena Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) iznosi oko 50 milijardi američkih dolara, izjavila je večeras pomoćnik ministra trgovine Bojana Todorović, dodajući da bi te zemlje, među kojima je i Srbija, trebalo da se ujedine i zajedno nastupe pred ovim važnim partnerom.

- Sve zemlje centralne i istočne Evrope mahom beleže deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Zato je potrebno da se ujedinjuju u regionalne klastere, lance ili druge forme saradnje, a posebno kroz jačanje infrastrukturnih veza - rekla je Todorović na četvtom ekonomsko-trgovinskom forumu Kine i zemalja centralne i Istočne Evrope.

Prema njenim rečima, u tom procesu, potrebno je identifikovati postojeće i potencijalne trgovinske barijere i raditi na njihovom otklanjanju. Kao pozitivan primer slobodne trgovine, ona je navela CEFTA sporazum, ali i trgovinu sa EU.

- Iskustvo nam govori da je liberalizacija roba, a potom i usluga, neophodna karika ka rastu bilateralne, regionalne i trgovine među blokovima. To pokazuje i naš primer. Zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini Srbija više nije tržište od osam miliona stanovnika, već ima tržište od 800.000 miliona ljudi - navela je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.