NavMenu

Skupstina Crne Gore odobrila izgradnju autoputa od Bara do granice sa Srbijom

Izvor: Beta Utorak, 09.12.2014. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Skupština Crne Gore potvrdila je u ponedeljak (8. decembra 2014. godine), glasovima vladajuće koalicije, projekat Vlade za izgradnju autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Skupština je potvrdila plan Vlade da počne izgradnja prve deonice od 42 kilometra autoputa, koja će se većinom graditi novcem kineske, državne Eksim banke.

Protiv odluke Vlade da uđe u posao s kineskim kompanijama, vrednosti 810 mil EUR za prvu deonicu puta, bila je opozicija koja Vladi zamera što je investitora oslobodila poreza.

Opozicija ocenuje da je izgradnja auto-puta "visokorizičan projekat", da nije rentabilan i da će povećati dug države. Vlada odbacuju te ocene i ističe da je dobro što će put povezati jug i sever zemlje, kaže da je ponuda kineske kompanije bila najpovoljnija i da je projekat ekonomski opravdan.

Očekuje se skori početak radova, dok kineski investitiri najavljuju završetak prve deonice za četiri godine.

Ukupna dužina budućeg autoputa je 169 kilometara. Država se za gradnju autoputa zadužila kod kineske banke za 687 mil EUR, dok će ostatak od 120 mil EUR obezbediti Vlada. Novac je pozajmljen na 20 godina s kamaptnom stopom od 2% i počekom od šest godina.

Većina ekonomskih stručnjaka je, međutim, ukazala da je projekat skup i da je "bomba za fiskalni sistem države" koja je zbog autoputa prinuđena da poveća zaduživenje.

Dug Crne Gore se poslednjih godina udvodstručio i iznosi 58% bruto društvenog proizvoda. Po nekim procenama, kreditiranje puta će povećati državni dug na oko 73% BDP.

Svetske agencije za kreditni rejting "Moody's" i "Standard & Poor's" su na odluku Crne Gore o izgradnji autoputa reagovale smanjenjem njenog kreditnog rejtinga i ocenom o pogoršanju perspektive crnogorske privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da postoji dosta prostora za nastavak saradnje sa kineskim partnerima i da se sa kineskim kompanijama gradi u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, obnavlja se i izgrađuje kanalizacija. Među najznačajnijim projektima Vesić izdvaja gradnju brze pruge do Subotice, koja će biti završena do novembra i za samo 80 minuta će moći da se stigne od Beograda do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.