NavMenu

Ekonomska saradnja Srbije i Kine u ekspanziji - "Alibaba" još bez odluke o našoj zemlji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 01.12.2014. 13:27
Komentari
Podeli
U Privrednoj komori Beograda (PKB) održan je okrugli sto na temu e-poslovanje sa NR Kinom - rizici i mogućnosti, na kojem je postignuta saglasnost da je ekonomska saradnja dveju prijateljskih zemalja u ekspanziji i da je robna razmena u oba smera veoma značajna, sa tendencijom porasta.

- U ovom trenutku potrebno je svesti na najmanju moguću meru rizike poslovanja, posebno u elektronskom poslovanju koji postaje izuzetno bitan kanal komunikacije i racionalizacije poslovanja napretkom informacionih tehnologija - saopštio je danas Centar za ekonomske odnose s inostranstvom Privredne komore Beograda.

Uz institucionalnu podršku, dodaje se, iznet je predlog da u Srbiji treba osnovati Centar za elektronsko poslovanje, u kome bi privrednici na osnovu uzoraka naručivali robu, što bi obezbedilo da unapred steknu uvid u kvalitet robe.

Veoma je važno, kaonstatovano je, podizati svest privrednika o bitnosti provere boniteta firme, efikasnim i sigurnim sredstvima plaćanja u elektronskom poslovanju, najčešćim vidovima internet prevara, indikatorima prevara, o proveri kvaliteta proizvoda i načinima rešavanja eventualnih sporova.

Ukazano je da su privredne komore mesto za edukaciju privrednika o ovoj oblasti i stoje na raspolaganju svim privrednicima koji nameravaju da posluju s Kinom, kako o izboru poslovnog partera, proveri boniteta i smanjenju rizika poslovanja i unapređenju potencijala saradnje.

Okrugli sto je održan u petak, kada je, kako se navodi, u saopštenju greškom navedeno da u Srbiju dolazi najpoznatiji kineski sistem elektronskog poslovanja "Alibaba". Kako su za "eKapiju" objasnili u Centru za ekonomske odnose Privredne komore Beograda, na sastanku u petak bilo je reči o "Alibabi", ali ne utom kontekstu.

Sastanku su pored privrednika prisustvovali i predstavnici ambasade NR Kine - ekonomski savetnik Džu Lian Ći, izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić, sekretarka Centra za ekonomske odnose s inostranstvom Sanja Vasić i sekretarka Spoljnotrgovinske arbitraže u Privrednoj komori Srbije dr Mirjana Ćukavac.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.