NavMenu

U 2014. zabeležen pad kupovine i učestalost odlaska u trgovinske objekte - Održan prvi FMCG summit u organizaciji "InStore" magazina

Izvor: eKapija Sreda, 26.11.2014. 12:51
Komentari
Podeli
O istinama i predrasudama o srpskom kupcu, razvoju trgovine u regionu, tome šta čini atraktivan listing ili kako osigurati mesto na policama slušalo je više od 350 učesnika prve konferencije "InStore" magazina o trgovačkom sektoru u regionu koji je juče održan u hotelu "Crown Plaza" u Beogradu.

Na dnevnom redu bile su aktuelna pitanja koja "muče" trgovce, proizvođače i distributere: pregovori, ulistavanje i promocije o kojima je govorilo više od 10 predavača.

Skup je otvorila prezentacija Aleksandra Markovića, direktora kompanije "Metalac posuđe", kao primer dobre prakse kompanije koja uspešno sarađuje sa svojim partnerima. Godišnje oko šest miliona posuda "Metalca" nađe put do kupaca širom sveta, a Marković je istakao da je uspehu kompanje doprinelo to što su se, umesto niskih cena, odlučili da budu drugačiji.

Da je srpskom potrošaču od cene bitnija dostupnost, prisutne je uverila Marijana Agić Molnar, direktorka GFK. Govoreći o predrasudama o srpskom kupcu, ona je istakla da kupci danas zahtevaju povlašćen, kraljevski tretman bez obzira što imaju manje para.

Prema njenim rečima, top 10 maloprodavaca na srpskom tržištu u 2014. zauzimaju 1/3 tržišta što ostavlja prostor za druge igrače. U poređenju sa zemljama regiona, top 10 maloprodavaca u Srbiji zauzima 32% tržišta - u Hrvatskoj 71%, a u Slovačkoj skoro 80%.

Tokom prošle i ove godine u Srbiji je značajno povećano tržišno učešće i broj domaćinstva koji kupuju na pijacama. Tokom 2012. godine 46% domaćinstava u Srbiji snabdevalo se na pijaci i ulici, u 2013. već 67%. U 2014. godini, 6% robe široke potrošnje se proda na pijacama, a rast prodaje na pijaci ostvaruju i industrijske kategorije.

- Čak 8% domaćinstava "Milka" čokoladu kupuje na pijacama i ulici – rekla je Agić Molnar.

Devedesetih, na pijacama smo najviše nalazili FA kozmetiku, maliciju a danas i ulje, "plazmu", "grand" kafu, "jaffu".

Kupovina na veliko pada, ali predsrasuda je da kupci zbog toga češće odlaze u prodavnice. U 2014. zabeležen je pad kupovine i učestalost odlaska u trgovinske objekte.

Predrasuda je i da volumen prodaje ne može rasti bez promotivnog pritiska, jer kako je rekla Agić Molnar veliki deo kategorija (čokolade, instant kafa, omekšivači) nema nikakve koristi od promocija.

Entoni Sošić, direktor Tradinga u društvu "Mercator S" govorio je o razvoju trgovine u regionu i osvrnuo se na aktuelne trendove u trgovini: svežina kao glavna poruka, pristup lokalnom potrošaču, shoping expirience, online shoping, razvoj aplikacija i loyaliti programi.

Na konferenciji je bilo reči i pregovorima trgovaca i dobavljača, o implementaciji sistema e-trgovine u FMCG sektoru i međunarodnim primerima uspešne promocije a održan je i okrugli sto na temu "Mogućnost plasiranja lokalnih proizvoda globalno".

Na konferenciji su govorili i savetnik za nabavku "Biondi" - Davorka Biondić, direktor CM-a u "Disu" Vladica Vasić, osnivač i vlasnik "Alex Consultinga" Aleksandar Simić, product manager "L’Oréal" Momčilo Radovanović, sistem analitičar-projektanta u "Univerexportu" Goran Živković, direktor A.T.Kearney Srečko Debelak, WB Trade Marketing Manager u "Marbu" Kosta Greci i Stevan Cvetković iz "Nilesena".

Učesnici okruglog stola bili su Roberto Mankuzo, CEO "Metro Cash and Carry" Srbija, Matjaž Vodopivec, glavni direktor poslovnog područja Slano i slatko u "Atlantic Grupi" i Miroslav Miletić, generalni direktor "Bambija".


Učesnici

Učešće na skupu prijavilo je više od 350 prijavljenih učesnika iz sledećih kompanija: "13. jul - Plantaže", "Advertiser Serbia", "Aleva", "Alex consalting", "Alma Quatro", "Art Match", "AT Kearney", "Atlantic grupa", "Badel", "Bambi", "BB trade", "BG Reklam", "Biondi", "Birač Communications", "Biznis magazin", "Borzal", "BTL Mandis media", "Calgo MN", "Cards Print", "Carlsberg", "Chromos svetlost", "Corner Shop", "Dale carnegie", "DDOR Novi Sad", "Delhaize", "Delta dmd", "Diaspora", "Dis", DM, "Dobre in", "Dobro jutro kafa", DPC, "Dr.Oetker", "Društvo trgovaca Novi Sad", "DTD Ribarstvo", EF, "eKapija", "Ekonometar", "Elmer profesional", ERDAL, "EuroElite", "FCBAfirma", "Fiat", "Focus Market Research", "Freudenberg", "Frigo Žika", "Fructal", "Fruvita", "Gemikro", GFK, "Gomex", "Gorenje" , GS1, "Henkel", "Hiper-Com", "Idea", IIB doo, "Ilirija", "Ino Spektar", "Ipsos", "Jaffa", "Jamnica", JTI, "Karamarković doo", "Lidl", "Logit", "Lomax", "L'Oréal", "Makpromet", "Marketing network", "MD international", "Media Jobs", "Media pool", "Media S SMVG", "Mediana", "Mercator", "Mercator S", "Metalac", "Metalac posuđe", "Metro", "Metro C&C", "Migros", "Mondelez", "Narobe Studio", "Nectar", "Nelt", "Neoplanta", "Nestle Adriatic S", "Nielsen media", "Nielsen Retail", NIN, "Olitalia", "Omega consulting", "Omnico distribucija", "Oracle", "Outcom", "Panteon plus", PCA, "PepsiCo", "Perutnina", "Petrol", "Pfi", "Pionir", "Pkb veleprodaja", "Podravka", "Polimark brands", "Pro komerc". "Radenska", "Radio Laguna", "Reckitt Benckiser", "Reptil", "Roberto", "RTV Vojvodina", "Samsung", SAP, "Sekopak", "Strauss Adriatic", "SymphonyEYC", "Špica centar", "Štampa sistem", "Štark", "Tesla sistemi", "Tgk", "Trampex", Udruženje trgovaca, UniCredit, "Univerexport", "Valicon", "Veletabak", "Viciunai Ser", "Vip mobile", "Vision Unltd", "Vršačke vesti", "Yuco Hemija", "Zito dooel", "Zlatibor voda", "Zlatiborac".
Tagovi:
FMCG Summit
Aleksandar Marković
Metalac posuđe
GFK
Mercator S
Marijana Agić Molnar
Entoni Sošić
Biondi
Davorka Biondić
Dis
Vladica Vasić
Alex Consulting
Aleksandar Simić
L Oreal
Momčilo Radovanović
Univerexport
Goran Živković
A T Kearney
Srečko Debelak
WB Trade Marketing Manager
Marbo
Kosta Greci
Stevan Cvetković
Nilesen
NIN
Milan Ćulibrk
dok su učesnici Roberto Mankuzo
Metro Cash and Carry Srbija
Matjaž Vodopivec
Atlantic Grupa
Miroslav Miletić
Bambi
13 jul Plantaže
Advertiser Serbia
Aleva
Alex consalting
Alma Quatro
Art Match
AT Kearney
Atlantic grupa
Badel
BB trade
BG Reklam
Birač Communications
Biznis magazin
Borzal
BTL Mandis media
Calgo MN
Cards Print
Carlsberg
Chromos svetlost
Corner Shop
Dale carnegie
DDOR Novi Sad
Delhaize
Delta dmd
Diaspora
DM
Dobre in
Dobro jutro kafa
DPC
Dr.Oetker
Društvo trgovaca Novi Sad
DTD Ribarstvo
EF
e-kapija
Ekonometar Elmer profesional
ERDAL
EuroElite
FCBAfirma
Fiat
Focus Market Research
Freudenberg
Frigo Žika
Fructal
Fruvita
Gemikro
Gomex
Gorenje
GS1
Henkel
Hiper-Com
Idea
IIB doo
Ilirija
Ino Spektar
Ipsos
Jaffa
Jamnica
JTI
Karamarković doo
Lidl
Logit
Lomax
L'Oréal
Makpromet
Marketing network
MD international
Media Jobs
Media jobs
Media pool
Media S SMVG
Mediana
Mercator
Metalac
Metro
Metro C&C
Migros
Mondelez
Narobe Studio
Nectar
Nelt
Neoplanta
Nestle Adriatic S
Nielsen media
Nielsen Retail
Olitalia
Omega consulting
Omnico distribucija
Oracle
Outcom
Panteon plus
PCA
PepsiCo
Perutnina
Petrol
Pfi
Pionir
Pkb veleprodaja
Podravka
Polimark brands
Pro komerc
Radenska
Radio Laguna
Reckitt Benckiser
Reptil
Roberto
RTV Vojvodina
Samsung
SAP
Sekopak
Strauss Adriatic
SymphonyEYC
Špica centar
Štampa sistem
Štark
Tesla sistemi
Tgk
Trampex
Udruženje trgovaca
UniCredit
Valicon
Veletabak
Viciunai Ser
Vip mobile
Vision Unltd
Vršačke vesti
Yuco Hemija
Zito dooel
Zlatibor voda
Zlatiborac
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.