NavMenu

U Srbiji ima 741.000 nezaposlenih

Izvor: Beta Utorak, 25.11.2014. 19:26
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović kaže da je u Srbiji trenutna stopa nezaposlenosti 17,6%.

Prema njegovim rečima, na evidenciji te službe je 741.000 nezaposlenih.

Martinović je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je broj nezaposlenih u Srbiji smanjen u odnosu na prvi kvartal ove godine za 52.000, a stopa nezaposlenosti za 3,2%.

- Nekoliko je razloga što je smanjena stopa nezaposlenosti - stvoren je povoljniji privredni ambijent, doneti su važni sistemski zakoni, kao što je Zakon o radu, izmene Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje i porezima na dohodak građana, kao i veliki uticaj inspekcije rada na smanjenje rada na crno - rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, najviše nezaposlenih ima prvi i drugi stepen stručne spreme i srednju stručnu spremu.

Martinović je ocenio da se sada najbrže zapošljavaju inženjeri informacionih tehnologija, elektronike i elektrotehnike, stručnjaci iz oblasti finansija, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama, kao i keramičari, varioci i kuvari.

Direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku Saša Obradović rekao je da je u Moravičkom okrugu, kojem osim Čačka pripadaju i Gornji Milanovc, Lučani i Ivanjica, ima ukupno 20.470 nezaposlenih, što je 1.500 manje nego u februaru ove godine.


- Lokalne samouprave uglavnom odvajaju novac iz gradskih budžeta za aktivne mere zapošljavanja, ali problem je bio što Nacionalna služba već dve godine nije finansijski pomagala te projekte - istakao je Obradović.

On je dodao da je ohrabrujuće što je najavljeno da će u narednoj godini iz republičkog budžeta biti izdvojeno 300 miliona dinara za podsticaje u zapošljavanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.