NavMenu

ANTIĆ: Ne uvodimo akcize za struju

Izvor: RTS Utorak, 25.11.2014. 16:02
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da ne veruje da će biti uvedene akcize na struju u Srbiji.

Aleksandar Antić je izjavio da Ministarstvo rudarstva i energetike nije nosilac bilo kakve inicijative vezano za uvođenje akcize za električnu energiju, prenosi Beta.

- Mi imamo jednu potpuno jasnu, stručnu dimenziju zbog čega tako nešto nije dobro - rekao je Antić, dodavši da ne veruje da postoje ozbiljni planovi za uvođenje akciza na struju.

- Ne verujem da je to deo bilo kakvih ozbiljnih planova, više verujem da je reč o medijskoj spekulaciji - rekao je ministar rudarstva i energetike.

Beogradska štampa prenela je prošle sedmice da je Vlada Srbije pripremila nacrt zakona koji predviđa uvođenje akciza na struju i sva bezalkoholna pića, izuzev mineralnih voda.

Akciza na struju, prema pisanju "Blica", trebalo bi da se naplaćuje od 1. aprila naredne godine, po završetku grejne sezone, a još nije odlučeno koliko će iznosti taj porez, ali bi trebalo da bude između 10 i 15%.


Akciza na struju će, dodaje se, biti uvedena umesto klasičnog poskupljenja struje, koje je najavljeno za proleće 2015. godine. Od 1. januara 2015. svi potrošači u Srbiji imaće mogućnost da biraju ko će ih snabdevati strujom.
Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9% za domaćinstva i 12,8% za privredu.

Nakon poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.