NavMenu

Uvode akcize na struju i sokove - Vlada sprema nove namete

Izvor: Beta/Blic Petak, 21.11.2014. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Vlada Srbije pripremila je nacrt zakona koji predviđa uvođenje akciza na struju i sva bezalkoholna pića izuzev mineralnih voda, ekskluzivno saznaje "Blic".

Akciza na struju, koja postoji u većini zemalja EU, trebalo bi da se naplaćuje od 1. aprila naredne godine, po završetku grejne sezone. Još nije odlučeno koliko će iznositi ovaj namet, koji se uvodi umesto klasičnog poskupljenja struje najavljenog na proleće, ali bi trebalo da bude između 10 i 15%.

Na ovaj način bi, tvrde izvori "Blica" iz Vlade, bio obezbeđen redovan prihod budžeta od potrošnje električne energije, jer bi EPS ili bilo koji drugi trgovac strujom bio dužan da po fakturisanom utrošku energije namet odmah uplati u državnu kasu.

Kada su u pitanju bezalkoholna pića, izuzev gazirane i negazirane vode, planirana je akciza od jednog do dva dinara po litru. Akcize će važiti čak i za negaziranu vodu ako u njoj, recimo, ima dodatog ekstrakta limuna. Ovaj namet obračunavao bi se već od Nove godine.

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) nije zvanično obaveštena o mogućnosti uvođenja akciza na struju, rekli su u petak (21. novembra 2014. godine) agenciji Beta u tom javnom preduzeću.

- Nije bilo ni zvaničnih, ni nezvaničnih razgovora o uvođenju akciza sa poslovodstvom EPS-a - rekli su u EPS.

Kako su dodali, pitanje akciza je u nadležnosti Vlade Srbije i EPS ne odlučuje o tome.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.