NavMenu

"Solaris Energy" - Najveća solarna elektrana u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 07:57
Komentari
Podeli
Solarni park kod KladovaSolarni park kod Kladova
"Solaris Energy d.o.o." je privredno društvo osnovano kao nosilac investicije u jednu od prvih solarnih elektrana u Srbiji. Znanje i stručnost implementirani u razvoj jednog ovakvog projekta, energija i vizija osnivača, rezultirali su izgradnjom najveće solarne elektrane u našoj zemlji.

Ova kompanija imala je jasnu viziju, dobru ideju i dovoljno energije, da svima dokaže da je njen projekat pravi poslovni potez. Razvoj projekta je počeo u avgustu 2011, a sa izgradnjom prvog bloka solarnog parka investitori su počeli u julu 2013. godine. Tokom razvojne faze i projektovanja, korišćeni su najmodernijih satelitski snimci i analizirane su mape radijacije sunca. Takođe, tokom analize su korišćeni i zvanični statistički podaci i istorijske činjenice o mikroklimi posmatranog lokaliteta. Ovakvom analizom, investitor je došao do zaključka da je idealno mesto za pozicioniranje solarne elektrane - u opštini Kladovo.

Razvijen je i plan detaljne regulacije za ovu lokaciju i izvršena promena namene zemljišta iz 5. i 6. kategorije poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, na površini od 8,5 ha, za potrebe izgradnje energetskih objekata. Zatim, za potrebe ovog energetskog objekta, izvršena je delimična rekonstrukcija i prilagođavanje potrebnom priključenju. Postavljena su dva nova zatezna stuba, a deo dalekovoda je usmeren podzemnim putem do nove trafostanice.

Izgrađena je i nova transformatorska stanica 35/0,4 kV, snage 2 MW, iz koje se daljinski upravlja i proizvedena električna energija usmerava ka Kladovu ili mestu Brza Palanka. Trafostanica je opremljena najsavremenijom opremom za povezivanje sa postojećim dalekovodom, i njom je obezbeđen siguran plasman u elektrodistributivnu mrežu. Urađena je i rekonstrukcija lokalnog puta u dužini od 3,5 km, radi boljeg pristupa elektrani. Eksploatacija sunčevog zračenja i proizvodnja električne energije, sa prvog bloka solarnog parka, počela je 27. decembra 2013. godine, kada je elektrana priključena na 35 kV vod.

- Proizvodnja električne energije u prvom bloku se odvijala prema predviđenom planu i pored toga što je broj sunčanih dana bio ispod proseka u tekućoj godini. Prihod od prodaje električne energije iz prvog bloka je bio dovoljan da se servisiraju sve obaveze prema banci, kao i svi operativni troškovi i troškovi održavanja. Nakon višemesečne proizvodnje električne energije, prvi blok solarnog parka - "Solaris 1", dokazao je i ispunio naša očekivanja, te je taj rezultat bio dalja pokretačka snaga za izgradnju drugog bloka solarnog parka u Kladovu, iste snage (999 kilovata). Sada se ovaj solarni park sastoji iz dve celine - solarne elektrane "Solaris 1", instalirane snage 999 kW u koji je ugrađeno 4232 fotonaponska panela, i solarne elektane "Solaris 2", instalirane snage takođe 999kW sa istim brojem panela. Ukupna površina panela iznosi 13.600 m2 - izjavio je direktor i suvlasnik preduzeća "Solaris Energy" Miloš Kostić.

Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući spremnosti investitora da uloži sopstvena sredstva i kreditnoj liniji ProCredit banke za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Tu kreditnu liniju ProCredit banke odobrila je Nemačka razvojna banka KfW i Banke Saveta Evrope (CEB), a uz bespovratni podsticaj Evropske unije od 15%. Ukupna investiciona vrednost, koja je obuhvatila oba bloka, iznosi 3 miliona EUR.

Oba izgrađena bloka su polovina moguće snage budućeg celokupnog solarnog parka, jer je predviđeno da on u završnoj fazi ima 4 pojedinačne elektrane (svaka snage 999 kW), a u zavisnosti od odluke države o stimulaciji proizvodnje "zelene" energije.

Izgradnja solarne elektrane u Kladovu je samo još jedan u nizu projekata, posvećenih upotrebi obnovljivih izvora energije, koje je podržala ProCredit banka. Osim toga, ovaj projekat je odličan primer i ohrabrenje svima koji razmišljaju o investicijama u energiju sunca, vode ili vetra, jer uz pouzdanog partnera i dobar plan, takva investicija se uvek isplati.

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije - šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.