NavMenu

Koga raduje račun za struju - Obnovljivi izvori energije u poslovnim objektima, primeri primene

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 07:42
Komentari
Podeli

Kompanija "Comtrade" bila je među pionirima u korišćenju obnovljivih izvora energije. Još 2011. godine su pustili u rad "solarnu farmu", jačine 4,8 KW/h, a planirano je da kasnije njena jačina bude 1 MW/h.

Kako nam kažu u kompaniji "Comtrade" dobijenu energiju koriste u sopstvene svrhe, a cilj im je da njihova zgrada postane energetski nezavisna.

Korišćenje alternativne energije i veliku uštedu prepoznale su mnogobrojne kompanije u Srbiji.

"Wiener Stadtische osiguranje" je 2011. izgradilo poslovnu zgradu "VIG Plaza" koja je po svojim rešenjima bila znatno naprednija od drugih.

- Energetska efikasnost "VIG Plaze" ogleda se u nekoliko nivoa koji svaki za sebe doprinosi smanjenju utroška energije, ali i ukupnog zagađenja koje zgrade inače emituju u životnu sredinu. U prvom redu to je visokoautomatizovana zgrada – pametna zgrada, što znači da upravljanje preko centralnog upravljačkog sistema, sa fokusom na energetsku efikasnost, obezbeđuje uštedu energenata i smanjuje troškove održavanja. Visokokvalitetna dvostruka fasada koja je u Evropi dosta česta na poslovnim zgradama, sa integrisanom zaštitom od sunca i najsavremenijim sistemom klimatizacije, osim što obezbeđuje maksimalan komfor, dodatno štedi energiju. Ovakva fasada ima brojne prednosti, a bitno je istaći odlično provetravanje jer vazduh stalno kruži međuprostorom fasade i omogućava prirodnu ventilaciju – kaže za "eKapiju" Ljubomir Drekić, direktor "VIG Real Estate".

On naglašava da se u zimsko vreme, vazduh koji se nalazi između fasada uz pomoć sunca zagreva i povećava toplotnu izolaciju zgrade, čime se smanjuje korišćenje energije za zagrevanje, a slično se dešava i leti kada neprekidan protok vazduha noću, smanjuje temperaturu unutar zgrade.

- Dodatna prednost je odlična zvučna izolacija unutrašnjeg prostora, kad fasada praktično ima ulogu štita jer smanjuje buku sa ulice.

"VIG Plaza"VIG Plaza
Treća i ne manje bitna stavka je geotermalni izvor. "VIG Plaza" je prvi poslovni centar A klase u regionu koji je izgrađen sa sopstvenim obnovljivim izvorom geotermalne energije tako da koristi energiju zemlje i podzemnih voda za zagrevanje, odnosno hlađenje zgrade.

- Ovaj sistem godišnje može da proizvede ukupnu toplotnu energiju od oko 824 MWh i može da obezbedi do 75% potreba zgrade za toplotnom energijom. Osim toga ovakav sistem značajno smanjuje zagaženje koje zgrade inače emituju. Prevedeno u novac maksimalna ušteda na godišnjem nivou je do 35.000 EUR.

Proizvod rada toplotne pumpe je hladna voda koja se koristili za hlađenje server soba gde je takođe izvršena ušteda. Tokom cele zime nije startovan čiler za hlađenje tehničkih soba jer je to snadbevala toplotna pumpa.

Toplotna pumpa daje poseban dobitak kod prelaznog perioda kad se u par minuta prelazi sa grejanja na hlađenje i obrnuto. Ovaj sistem daje mogućnost grejanja prostora i kada "Beogradske elektrane" ne isporučuju toplu vodu van grejne sezone.

Geotermalni izvor koristi i hotel "Olimp" na Zlatiboru. U maju 2009. ispod dvorišta "Olimpa" geološke sonde pronašle su izdašno nalazište termalne vode temperature 10 stepeni. Investirano je oko 180.000 EUR da se potencijal iskoristi za potrebe grejanja hotela. Sistem su pustili u upotrebu krajem 2012. i sledeći račun za struju je pokazao fenomenalan rezultat.

- Ako smo mesečno trošili 7.000 EUR za lož ulje sada trošimo 1.500 EUR za struju koja pokreće toplotne pumpe – kaže za "eKapiju" Miodrag Ilić, direktor hotela.

On napominje da bi investicija mogla da se isplati za 6 godina.

- Na pumpama ima još prostora i na bunaru još vode koju ćemo koristiti za velnes centar, ali to neće biti dovoljno za potpuno grejanje centra, već samo za deo, jer je velnes planiran na 1.200 m2.

Solarni sistemi štede energiju 60%

Zahtevi za solarnim sistemima su sve češći, budući da sve više investitora uviđa da su solarni sistemi u Srbiji svakako isplativi na objektima sa velikom potrošnjom energije, kao što su to upravo stambeni i komercijalni objekti, kaže za "eKapiju" inženjer Nebojša Mišić, iz firme "Vaillant Srbija".

- Svaka investicija u bazene, teretane, bolnice, vrtiće, mesare, autoperionice je zaista veoma brzo isplativa i utiče na uštedu primarnog energenta od 50 do 60%, u zavisnosti od objekta. Naravno moramo obratiti pažnju na fenomen stagnacije, pa ćemo tako na primer za vrtić koji ne radi subotom i nedeljom svakako predvideti "drainback" sistem, kako u toku vikenda ne bi dolazilo do pregrevanja solarnog fluida u kolektorima – navodi Mišić.

Slična povoljna situacija je i kod toplotnih pumpi, gde imamo i slučajeve da se ulaganje u jedan sistem isplatio samo za jednu grejnu sezonu, a svaka sledeća sezona je čista zarada.

Marija Kambić

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije-šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.