NavMenu

Kretanja na svetskim berzama u periodu od 16-20.04.2007.

Izvor: eKapija Nedelja, 22.04.2007. 16:25
Komentari
Podeli

Shodno ocekivanjima za ovu nedelju, izvestaji o zaradama kompanija su pomogli da americke berze zabeleze jos jednu uspesnu nedelju. Cele prosle nedelje imali smo pravu poplavu reporta o zaradama i do sada je vec oko cetvrtina S&P 500 kompanija podnela izvestaje. Individualni stokovi koji su prijavili zaradu visu od ocekivane su zabelezili skok dok su stokovi kod kojih je zarada bila na liniji sa ocekivanom nisu zabelezili pad. To nam govori da je sveukupan sentiment marketa pozitivan. Bolje nego ocekivane rezultate su prijavile kompanije kao sto su Citigroup, Coca Cola, Johnson n Johnson, eBay, Pfizer i mnoge druge. Yahoo je bio razocarenje dok su npr Intel i IBM bili u okvirima ocekivanih rezultata. Najbolji izvestaj ove nedelje je medjutim bio martovski CPI (Consumer Price Index - indeks koji se koristi za pracenje promena cena dobara i usluga) koji je skocio za samo 0.1% ( u februaru je porastao 0.2% dok je u januarski porast CPI bio 0.3%). Ovaj podatak je uticao na smanjenje zabrinutosti oko inflacije pa je i to uticalo na pozitivan sentiment marketa.

U Evropi berze su nastavile da rastu trecu nedelju za redom, engleski FTSE je porastao 0.4%, francuski CAC 2.6% dok je nemacki DAX porastao za 1.8%. Spekulacije o preuzimanjima i sjedinjavanjima su uticale na znacajan porast pojedinih banaka. Vrednost deonica Societe Generale je porasla za 16% na osnovu glasina da UniCredit i Societe Generale imaju preliminarne razgovore o sjedinjavanju. Nemacki Handelsblatt je potvrdio ovo navodeci da dve banke vode preliminarne razgovore ali pri tome nije naveo izvor informacije. ABN Amro koji je takodje meta preuzimanja oko koje se bore nekoliko vecih banaka je takodje porastao za 7.9%. Jos jedna meta za preuzimanje, nemacka Deuthsche Bank AG, je porasla 7.3% na osnovu spekulacija da najveca nemacka banka moze biti preuzeta od strane Citigroup Inc. Sto se deonica tehnoloskih kompanija tice vredno je pomenuti da su deonice SAP AG skocile 4.2% na osnovu rezultata za prvi kvartal. Prema izjavi ovog najveceg svetskog proizvodjaca poslovnog softvera, profit je u prvom kvartalu porastao 9.9% kao rezultat visih cena licenci i oporavka prodaje u USA. Nokia je porasla 5.3% na osnovu izjava o povecanju margine i porastu dela trzista koje pokriva najveci svetski proizvodjac mobilnih teleforna (Nokia pokriva sada 36% trzista mobilnih telefona).

I azijske berze su porasle trecu nedelju za redom predvodjene kompanijama kao sto su China Mobile (+5.3%), australijska Commonwealth banka (+2.7%) i japanska Toyota (+3.2%).

Zdravko Loncar MD eKapija.com

zdravko.loncar@ekapija.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.