NavMenu

Za unapređenje energetske efikasnosti i OIE 10 mil EUR - EBRD i Komercijalna banka obezbeđuju novu kreditnu liniju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.11.2014. 16:07
Komentari
Podeli
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružiće podršku energetskoj efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije u Srbiji, kroz kredit od 10 mil EUR odobren Komercijalnoj banci.

Komercijalna banka će kreditirati projekte privatnih i opštinskih zajmotražilaca u oblasti povećanja energetske efikasnosti u komercijalnoj izgradnji i industrijskim sektorima, kao i projekte uštede energije u kompanijama i opštinskim zgradama.

Unapređenje energetske efikasnosti i veća upotreba obnovljive energije ispravni su odgovori na rast cena energenata u Srbiji. EBRD ovim projektom želi da ukaže na značaj smanjenja upotrebe energije i pomogne u prevalilaženju postojećih tržišnih barijera za ulaganje u obnovljivu energiju kroz dugoročno finansiranje.

Odobrena sredstva deo su WeBSEFF, kreditne linije za održivu energiju za zapadni Balkan vredne 75 mil EUR, pomoću koje EBRD obezbeđuje sredstva partnerskim bankama, koje ta sredstva dalje pozajmljuju preduzećima i lokalnim samoupravama (koje žele da investiraju u energetsku efikasnost i manje projekte obnovljivih izvora energije).


Dodatna sredstva obezbediće Evropska unija i Fond akcionara EBRD.

- Drago nam je što ćemo udružiti snage sa Komercijalnom bankom u promovisanju ulaganja u obnovljivu energiju u Srbiji. Ova kreditna linija prestavlja novu fazu u našoj dugoročnoj saradnji i važan je korak ka buđenju svesti o značaju uštede energije, što je jedan od glavnih ciljeva našeg prisustva u Srbiji - rekao je direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone.

Od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je uložila više od 3,8 mlrd EUR u 181 projekat u finansijskom sektoru, industriji, trgovini, poljoprivredi, energetici i infrastrukturi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.