NavMenu

Novi biznis inkubator za tehnološko preduzetništvo - Otvoren "ICT Hub" u NTP "Zvezdara" (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 04.11.2014. 15:20
Komentari
Podeli


Biznis inkubator za informacione i komunikacione tehnologije "ICT Hub" svečano je otvoren u utorak (4. novembra 2014. godine) u Naučno-tehnološkom parku (NTP) "Zvezdara".

"ICT Hub" je najveća startap investicija u Srbiji čija je vrednost 700.000 USD i prvi USAID-ov projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji. U pitanju je zajednička investicija USAID-a i konzorcijuma koji predvode dve srpske kompanije, "DNA Communications" i "Orion telekom". Osim njih partneri na projektu su i Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Serbian Private Equity Association (SPEA).

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, je istakao da je "ICT Hub" najbolji primer saradnje nauke i tehnike bez kojeg nema ni tehnološkog preduzetništva.

- U Srbiji trenutno postoji 21 biznis inkubator od kojih su samo pet specijalizovanih. Bilo ih je i više, ali su u međuvremenu ugašeni, jer nisu bili samoodrživi - rekao je Ljajić dodajući da je po globalnom indeksu razvoja IT sektora Srbija na 40. mestu u svetu sa prihodom od 230 mil EUR u prošloj godini, a po razvoju poslovanja u tom sektoru je na 56. mestu sa oko 2.000 firmi, u kojima radi oko 16.000 ljudi.

Da je industrija informacionih tehnologija jedna od najnaprednijih u Srbiji, saglasan je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi.

Sa otvaranjaSa otvaranja

- Tržište razvoja aplikacionih softvera, jedno od najbrže rastućih tržišta na svetu, što otvara sjajne prilike i za mlade srpske IT stručnjake - izjavio je Kirbi.

"ICT Hub" je stvoren da neguje tehnološko preduzetništvo među mladima u Srbiji usvajajući uspešne startap principe "Silicijumske doline", kako kaže Dejan Ranđić, jedan od osnivača "ICT Hub"-a

- "ICT Hub" obezbeđuje punu tehničku podršku, mentorstvo i vrhunske uslove rada za pojedince koji su spremni da pokrenu i razviju sopstveni biznis. Ovaj inkubator omogućava i da se na jednom mestu upoznaju, da razmene iskustva, sklope partnerstva, pokrenu zajednički projekti i stvore nove poslovne prilike. Njegova metodologija može poslužiti kao model za inovaciju i kreativnost u IT sektoru i šire - istakao je Ranđić.

Ranđić je naveo da je će ovaj tehnološki inkubator imati oko 40 do 50 korisnika koji će ovde provesti godinu dana.

- Očekujemo da će "ICT Hub" doprineti i većem broju IT kompanija u Srbiji, ali i razvoju preduzetništva kod mladih. Poseban značaj ovog projekta ogleda se u tome da su i mladi i IT prepoznati kao prioriteti u razvoju od Vlade Republike Srbije - dodao je Ranđić.

Jedan od korisnika Aleksandar Stibilj u razgovoru za "eKapiju" kaže da je video oglas na "Facebooku" da je raspisan konkurs za stanare "ICT Huba" i odmah je odlučio da se prijavi. Naročito ga je, kako navodi, motivisao spisak mentora koji će raditi sa mladim preduzetnicima u specijalizovanom poslovnom prostoru gde će razvijati svoje startap ideje.

- Moj startap je veb servis gde se mogu pronaći drugi bord igrači za video igrice i to je jedini starap koji nudi takvu uslugu. Sada pokrećemo i advertajzing sistem "Point Mars" na globalnom nivou za "Facebook" – objašnjava mladi preduzetnik koji je u "ICT Hub" došao sam gde je upoznao partnere sa kojima sada čini tim sa kojim će raditi na novim projektima.

Inače, kako kažu osnivči, "ICT Hub" nudi niz mogućnosti - moderno opremljeni prostor, najsavremeniju "cloud computing" platformu za razvoj i testiranje, punu tehničku podršku, biznis treninge i savetovanja, edukaciju o strateškom menadžmentu, tehnikama promocije, marketinga i prodaje, administrativnu pomoć, ali i mogućnost da se na jednom mestu upoznaju, razmene iskustva, sklope partnerstva, pokrenu zajednički projekti i stvore nove poslovne prilike.

I.M.

Fotogalerija
ICT Hub
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.