NavMenu

Beograđanin pokreće proizvodnju organskog sira u Foči

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.10.2014. 16:04
Komentari
Podeli


Netaknuta priroda predela u okolini Foče u Republici Srpskoj, pašnjaci puni lekovitog bilja, čisti i nezagađeni izvori vode, zaveli su i dvojicu biznismena poreklom iz Sarajeva i Beograda, kada su odlučili da na pašnjacima sela Zlatni bor (opština Foča) primene iskustva koja donose iz Švajcarske i naprave organsku farmu.

Zaljubljenik u pravljenje sireva i "alpski farming", Beograđanin Predrag Džokić i uspešni biznismen iz Lausane, Sarajlija Tatomir Jovičić, prošle godine su napravili plan da na imanju Jovičiča, nedaleko od Foče, naprave farmu na kojoj će proizvoditi razne vrste organskih sireva.

Za samo godinu dana ideja je ugledala svetlost dana u selu Zlatni bor koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine, iznad samog kanjona reke Tare. Kako kaže Predrag Džokić u razgovoru za "eKapiju", brzo se reagovalo i kupljena je oprema za siranu.

- Prvobitna ideja je bila otkup mleka od lokalnog stanovništva i prerada u tvrde sireve po švajcarskoj recepturi staroj više od 200 godina. Urađena je analiza zemljišta, izvora vode i biljaka na pašnjacima, koja je pokazala izvrsne rezultate. Međutim, kada smo došli na lokaciju, nastaje problem otkupa mleka. Nakon posleratne migracije lokalnog stanovništva, ostali su samo starci. Hiljade hektara prelepih pašnjaka prazno je i napušteno. Ipak nismo odustali od plana. U rekordnom roku napravljena je štala, uvezena mlečna grla iz Švajcarske, pa su troškovi povećani tri puta.


Sadašnji kapaciteti farme su 15 muznih krava, kao i 15 teladi namenjeni za priplod i proširenje kapaciteta, a proizvodiće se dve vrste tvrdog sira pod nazivom "gruyere alpage" i "fromage montage", jedna vrsta polutvrdog sira za topljenje "raclte" i jedna vrsta mekog sira "tom".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.