NavMenu

Zašto pristupnica Pupinovom mostu još ima ograničenje od 50 km/h - "Najbolji autoput u Srbiji" izgleda kao oranica

Izvor: N1 Sreda, 11.01.2023. 12:43
Komentari
Podeli
Pupinov most (Foto: Beograd.rs)Pupinov most

Pristupna saobraćajnica za Pupinov most nazvana "Severna tangenta", koja povezuje Pančevo, Borču i Zemun, otvorena je pred kraj 2015. godine. Iako najavljena kao najbolji put u Srbiji, sedam godina nakon otvaranja obliznica se nalazi u lošem stanju. Otvaranje ovog puta, bilo je praćeno kontroverzama. Put sa šest traka do skoro je imao ograničenje od 50 kilometara na čas, da bi pod pritiskom struke bilo podignuto, na određenim deonicama, na 80 kilometara na čas.

Putevi sličnog profila u svetu vode se kao brze saobraćajnice sa višim maksimalnim brzinama, ali našem je falilo nekoliko centimetara razmaka među trakama da bi dobio tu titulu.

- Prema mojim informacijama, zbog toga što je razdelno ostrvo između dva kolovoza širine 2,5 a ne tri metra zato je ograničenje ostavljeno 50km/h - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Ocenjuje da smo u ovu situaciju došli jer onaj ko je put projektovao nije pročitao pravilnik.

- Onaj ko je pravio projektni zadatak nije razmišljao o brzini od 80km/h - napominje Vujanić.

Nakon što je struka ukazala da nije logično da put sa čak šest traka ima ograničenje brzine od 50km/h, na nekim deonicama je brzina promenjena.

- Na celoj deonici od Pupinovog mosta do Pančevačkog puta je ograničenje bilo 50. Onda je na deonici od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog podignuto na 80, to pripada Putevima Srbije, dok saobraćajnica od ‘Zrenjaninca’ do ‘Pupina’ pripada Gradu Beogradu. Ali, moram da kažem da je to nerealno. Izgraditi takvu saobraćajnicu i stavite ograničenje 50, to je kao da kupite autobus sa 50 sedišta koji platite pola miliona evra, a onda dozvolite da se tim autobusom vozi 10 ljudi. Pa mogli ste da kupite veći kombi da ste to hteli - rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Putevi ovakvog profila svuda u svetu vode se kao motoputevi, što je bila zamisao i za ovaj naš, kaže Damir Okanović.

- Kad bi taj put bio ispravan tu postoje elementi da se tu vozi 100, ograničenje 50 nije razumno - dodaje Okanović.

Međutim, sada sve i da vlast promeni pravilnik i ovaj put kategoriše kao motoput, brzina od 100km/h nije moguća zbog lošeg stanja puta.


- Ovo je nešto o čemu smo pričali godinama i decenijama, pre nego što smo uspeli ovakav put, a ovo je najbolji autoput sa šest traka koji imamo u našoj zemlji - ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju ovog puta.

Međutim decenijski san trajao je toliko – koliko i medijska pažnja. Najbolji put danas je u lošem stanju.

Upitali smo i mehaničare, šta se može desati sa autmobilom ukoliko se često vozimo po ovakvom putu.

- Ako se ne desi ništa, to je čista sreća, ali najpre se ošteti guma, a onda i trap - objasnio je mehaničar.

Pa ako želite da izbegnete gradsku gužvu i provozate se obilaznicom, budite spremni i da platite štetu.

- Može biti ozbljna cifra od 100 do hiljadu evra, a može i vozilo da sleti sa puta - precizira mehaničar.

Iz Puteva Srbije odgovorili su da do 31. marta neće izvoditi veće sanacije, ali da je u planu da se kasnije ove godine izvede rekonstrukcija kolovoza.

Niko iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije odgovorio na novinarska pitanja u vezi sa kvalitetom i održavanjem ovog puta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.