NavMenu

Vesić: Gradnja prečistača otpadnih voda i kanalizacije na levoj obali Dunava počinje na proleće, pregovara se i za Kaluđericu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.01.2022. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
Gradnja fabrike za preradu otpadnih voda i 82 kilometra kanalizacije na levoj obali Dunava počinje u februaru, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Time ćemo definitivno rešiti problem na levoj obali Dunava, to jest svi će dobiti kanalizaciju. Ono što je još važnije, sve otpadne vode će biti prerađivane i tako prerađene ići u Dunav – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je tender za izgradnju prečistača za preradu otpadnih voda raspisan.

- Uslediće još dva tendera, izmeću ostalog tender za izgradnju same kanalizacije približne vrednosti 50 mil EUR, od čega 35 miliona daje Evropska investiciona banka, a 15 miliona Grad Beograd.

Vesić je najavio i da počinje izgradnja najveće fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu koju finansira Vlada Republike Srbije a čija je vrednost 285 mil EUR.

– Time ćemo rešiti problem otpadnih voda na teritoriji užeg jezgra Beograda koji pokriva oko 1,5 miliona ljudi – rekao je Vesić.


On je dodao da pregovara sa stranim kreditorima kako bi se obezbedila podrška za izgradnju kompletne kanalizacije i postrojenja za preradu otpadnih voda u Kaluđerici.

Vesić je podsetio da Beograd danas sve fekalije iz kanalizacije bez prerade direktno izliva u Savu i Dunav, što znači da svake godine izlivamo otprilike 60.000 olimpijskih bazena fekalija u naše dve reke.

– Imamo oko sto direktnih izliva kanalizacije u Savu i Dunav. Kada završimo postrojenje u Velikom selu, ukinućemo 80 takvih izliva, a kada završimo i ove druge fabrike, ukinućemo sve, što znači da ćemo konačno prerađivati otpadne vode – zaključio je Vesić, prenosi Beoinfo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.