NavMenu

Sve izvesnija izgradnja brze saobraćajnice Kraljevo-Ušće-Raška-Novi Pazar - Raspisan tender za izradu Generalnog projekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.07.2021. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom proteklih nekoliko meseci u javnosti su se pojavljivale šture informacije o tome da postoje planovi izgradnje brze saobraćajnice na relaciji Kraljevo-Ušće-Raška-Novi Pazar. Pojedini mediji preneli su vest da su za ovaj projekat već obezbeđenja finansijska sredstva, a kako stvari sada stoje, krenulo se sa konkretnim koracima u realizaciju.

Javno preduzeće putevi Srbije raspisalo je tender za pronalazak izrade Prethodne studije opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brze saobraćajnice prvog B reda Kraljevo-Ušće-Raška-Novi Pazar u dužini od 125 kilometara. Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, cilj ovog dokumenta je da predstavi ekonomsku analizu potencijala buduće saobraćjnice.

- Prethodna studija opravdanosti (Prefeasibility Study) predstavlja u suštini ekonomsku analizu generalnog projekta deonice sa ciljem da se dobiju pouzdani pokazatelji na osnovu kojih bi se definisao prioritet daljeg projektovanja i izgradnje razmatrane deonice - navedeno je u dokumentaciji.

Takođe, dokumentacija treba da sadrži sve grafičke i numeričke priloge koji su u skladu sa definisanom metodologijom za koju je objavljen poseban priručnik.

Studija opravdanosti obuhvata nekoliko elemenata koji moraju biti obuhvaćenji prilikom izrade dokumentacije:
  • Projektovanje tipa puta i sistema eksploatacije
  • Izrada geoloških i topografskih karti
  • Usklađivanje regulative sa važećim pravnim propisima i planskim dokumentima (Prostorni plan Republike Srbije, niži planski dokumenti - Planovi generalne i detaljne regulacije)
  • Saobraćjna analiza područja
  • Topografske i geotehničke analize područja
  • Predmer radova, njihova etapnost i troškovi
Na potezu ove deonice već se krenulo sa konkretnim radovima. Putevi Srbije već su raspisali javni poziv za izvođače radova na magistralnom putu Novi Pazar-Raška.

Vrednost tendera za izradu studije izvodljivosti iznosi 125 miliona dinara, a sve neophodne detalje u vezi projekta možete pogledati OVDE.

Koje su još saobraćajnice u planu izgradnje, projektovanja ili eksploatacije možete pogledati OVDE.

N. I.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.