NavMenu

Predstavljamo detalje deonice autoputa od Preljine do Požege - Gradi se 35 mostova, 10 nadvožnjaka i tri tunela (MAPA, VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 11:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)Ilustracija
Za deonicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtevnija na auto-putu Miloš Veliki. Od ukupne dužine trase, oko 50% je u tunelima, mostovima, nadvožnjacima, kaže za eKapiju Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a, kompanije koja je uradila glavni projekat.

Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 km. U trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500m, odnosno oko 3.250 m auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 m), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 m) i pet mostova van auto-puta (ukupne dužine 300 m). Predviđena je i gradnja tri tunela Munjino Brdo, Laz i Trbušani.

- Deonica Preljina-Požega je izuzetno važan deo putnog pravca E-763. Kompletna deonica je u veoma složenoj geološkoj građi i izuzetno teška za izvođenje - kaže Ignjatović.

U Požegi projektovana deonica se nastavlja na deonicu Požega-Boljare, koji predstavlja autoputnu vezu sa Crnom Gorom i čija se izrada idejnog projekta očekuje, i na deonicu Požega-Kotroman, koja predstavlja auto-putnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku.

- Tehnička dokumentacija je u svemu urađena prema Projektnom zadatku, Lokacijskim uslovima i Prostornom planu područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd-Južni jadran. U okviru tehničke dokuemntacije urađeni su Idejni projekti, Projekti za građevinsku dozvolu i Projekti za izvođenje - navodi naš sagovornik.

Projektovana brzina kretanja vozila je od 100 km/h do 120 km/h.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nedavno je najavio da bi ova deonica trebalo da bude završena do kraja godine. Prva građevinska dozvola izdata je krajem 2020. godine.

Izvođač je kineska kompanija China Comunications Construction Company, a vrednost radova je 450 mil EUR.

Preglednu mapu pogledajte u PDF u nastavku:


Ivana Milovanović


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.