NavMenu

Kineska PowerChina i francuski Alstom 22. januara potpisuju sporazum o gradnji BG metroa

Izvor: Tanjug Utorak, 05.01.2021. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Zajednički sporazum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije PowerChina i francuske kompanije Alstom biće potpisan 22. januara, rekao je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali, a ministar građevine Tomislav Momirović očekuje da prvi radovi počnu u trećem kvartalu ove godine.

Momirović kaže u izjavi za Tanjug da je još rano davati rokove, a li da prema nekim procenama prva linija metroa u Beogradu, od Makiškog polja do Mirijeva, mogla da bude gotova za tri godine od početka radova.

Ministar finansija Mali kaže da se već u februaru očekuje veliki broj poseta naših eksperata Francuskoj i njihovih Srbiji, koji već rade na projektu metroa.

Takođe, ističe da francuski Alstom već radi na modelima i specifikacijama koji su vezani za ceo sistem metroa.

- Mi radimo na pripremi potrebne dokumentacije, nedavno je usvojen plan detaljne regulacije za Makiško polje, tako da radimo na svim onim aspektima da se do kraja godine dobije građevinska dozvola kako bi počeli radovi na Makiškom polju - rekao je Mali u izjavi za Tanjug.

Na tom mestu će, dodaje, biti izgrađen veliki depo, odatle, navodi, kreće i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva.

Druga linija, podseća, ići će od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Ističe da je projekat metroa jedan od najvažnijh infrastrukturnih projekata za 2021. godinu, koji će, ponavlja, početi do kraja godine.

Mali dodaje da je u proteklom periodu dosta urađeno na pripremi za početak izgradnje metroa, ali da su to bile uglavnom "stvari nevidljive građanima".

Dodaje da su to bile prifizibiliti i fizibiliti studije, projekat izgradnje šinskog sistema, plan detaljne regulacije, plan generalne regulacije...

Ističe i da je pre desetak dana ratifkovan međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 mil EUR, od kojih je 127 mil EUR namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović očekuje, kaže, da će prvi radovi na Makiškom polju početi u trećem kvartalu.

Dodaje da je to projekat koji zahteva duži vremenski period da se završi, ali očekuje da će za tri godine od početka radova na Makišu moći da se završi prva linija.

O francusko-kineskoj saradnji na tom projektu, Momirović kaže da se tražilo najoptimalnije rešenje, jer, ističe, Kinezi mogu da budu partneri u izvođenju radova jer su po tom pitanju najjeftiniji, a mogu da daju i povoljne investicione kredite.

S druge strane, dodaje, Francuzi će dati "mozak sistema" pošto su jako uspešni u toj oblasti.

- Radimo na tome da ih uparimo na jedan efikasan i optimalan način - zaključio je Momirović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.