NavMenu

Niški aerodrom proširuje pristanišnu platformu - Raspisan tender za tehničku dokumentacju

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.12.2020. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Aerodromi Srbije oglasili su tender za uslugu izrade projektno tehničke dokumentacije za proširenje platforme na niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, proširenje platforme potrebno je kako bi se obezbedio dodatni prostor za parkiranje i opsluživanje najvećih vazduhoplova, u skladu sa iskazanim potrebama Aerodroma.

Naime, proširenjem platforme treba da se obezbedi prostor koji ćе da omogući prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E), kako savremenih tako i onih u doglednoj budućnosti.

- Tehničkom dokumentacijom treba obuhvatiti rulnu stazu па platformi (Apron Taxiway), parking pozicije vazduhoplova, prilaznu zonu traktora za guranje/vuču vazduhoplova i servisnu saobraćajnicu za vozila i opremu za opsluživanje vazduhoplova. Uz servisnu saobraćajnicu potrebno је projektovati parking mesta za opremu za opsluzivanje vazduhoplova - navodi se u dokumentaciji.

Rulnu stazu nа platformi, dodaje se, treba projektovati tako da ima karakteristike za prihvat merodavnog vazduhoplova kodnog slova E. U saobraćajnom smislu, sa aspekta minimalnog bezbednog razdvajanja vazduhoplova od prepreka, treba је tretirati kao rulnu stazu tipa "Aircraft Stand Taxiline".

Horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, kao i sistem svetlosnog obeležavanja treba projektovati tako da obezbede celinu sa postojecim sistemom signalizacije nа aerodromu i da zadovolje važeće propise i preporuke vazduhoplovnih organizacija.


Takođe, parking pozicije za vazduhoplove nа platformi treba da u redovnim uslovima omoguće parkiranje i opsluživanje kombinovano većeg broja vazduhoplova kodnog slova C i D. Kao alternativna pozicije za parkiranje predviđena je parking pozicije za kodno slovo E.

U dokumentaciji se navodi da je predviđena i jedna pozicija sa avio mostom u odnosu na razvoj terminalne zgrade.

Rok za ponude je 26. januar. Više o tenderu možete pogledati OVDE.

S. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.