NavMenu

Na proleće kreće gradnja autoputa između Beograda i Sarajeva - Problem uređenje BiH

Izvor: B92 Petak, 04.12.2020. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Na proleće počinje izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Ipak, on je u intervjuu za Dnevni avaz otkrio i brojne probleme kad je reč o deonicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo, prenosi B92.

- Ponovo imamo problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom funkcionisanja. Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji.

Drugi deo trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja.Dakle, na ovom delu puta mi ćemo imati rešene imovinsko-pravne odnose već početkom sledeće godine i biće i raspisan konkurs. Na proleće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini - rekao je Mitrović.

Na pitanje šta se dešava na deonicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu, sagovornik Dnevnog avaza istakao je da, što se tiče Sarajeva - postoje različite ideje.

- Postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brzi pu prema Brčkom koji bi spojio Tuzlu s autoputem Sarajevo - Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor 5C. Što se tiče drugog dela, a od Sarajeva prema Vardištu, delimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase - naveo je on.

Upitan može li se na kraju desiti da će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom, a da će deo kroz FBiH čekati na realizaciju ili će ostati samo kao ideja na papiru, ministar je poručio da on to "ne bi razdvajao".

- Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i sa Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS - ocenio je.



Mini Šengen

Komentarišući temu jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana, Mitrović je kazao da ova inicijativa podrazumeva ekonomski razvoj.

- Potpisivanje dokumenata u Sofiji podrazumeva slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala. Isto tako, "mali Šengen" podrazumeva prilagođavanje propisima EU, a kako bismo imali pripremljenu zakonsku regulativu za članstvo u EU. Interes je ovo zemalja zapadnog Balkana, jer nas ovo povezuje s Evropom. Ovo bi trebalo značiti da se svi građani zemalja zapadnog Balkana jednako tretiraju na tržištima rada svih regionalnih država. Mali smo pojedinačno i postoji potreba za kapitalom. Protok roba će doprineti jačanju ekonomije - zaključio je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.