NavMenu

Raspisana četiri konkursa za ekološke projekte na lokalu vredna 550 miliona dinara

Izvor: eKapija Petak, 21.01.2022. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: g-stockstudio/shutterstock)
Ministarstvo za zaštitu životne sredine raspisalo je danas konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Po 100 miliona dinara opredeljeno je za konkurse putem kojih se sufinansiraju projekti pošumljavanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, 200 miliona će biti podeljeno u okviru konkursa za zamenu i rekonstrukciju kotlarnica, a 150 miliona dinara za projekte smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora.

Ministarka Irena Vujović rekla je da je gradovima i opštinama ove godine kroz ova četiri konkurs na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara i uputila je poziv lokalnim samoupravama da iskoriste podršku države i da u narednih 20 dana kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama.

- Prošle godine smo imali dobru saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije - navela je ministarka, prenosi sajt Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je podržalo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a zamenjene su i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama.


Ona je navela podatak da je, zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena putem javnog konkursa u 2021. godini, Srbija bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

Prema njenim rečima, projekti će biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang-lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Više o konkursima pogledajte na ovom linku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.