NavMenu

EIB: Nova kreditna linija od 65 mil EUR za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.12.2020. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska investiciona banka (EIB) i ProCredit grupa dogovorile su novu kreditnu liniju od 65 mil EUR za podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu i za brži oporavak od krize uzrokovane kovidom 19.

Ta transakcija osigurava preko potrebno finansiranje kompanija u Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i BiH i rešava njihove potrebe za obrtnim kapitalom, likvidnošću i investicijama dok se suočavaju s aktuelnom pandemijom, saopštila je EIB.

Kredit EIB-a će, kako je navedeno, pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom kovida 19, podržati kompanije, zadržati radna mesta i održati mala preduzeća u celom regionu.

Kreditna linija je deo paketa finansijske podrške Evropske komisije za Zapadni Balkan u iznosu od 3,3 mlrd EUR, od čega je 1,7 mlrd EUR iz EIB-a namijenjeno podršci održivom društvenom i ekonomskom oporavku regiona.

Krediti EIB-a za privatni sektor prate nastojanja Team Europe-a u pružanju podrške Zapadnom Balkanu.

Do danas je EIB investirala 4,1 mlrd EUR u sektor MSP na Zapadnom Balkanu, zadržavajući više od pola miliona radnih mesta.

Potpredsednica EIB-a nadležna za Zapadni Balkan Ljiljana Pavlova kaže da se očekuje da će kovid 19 posebno surovo uticati na sektor MSP koji čine oko 73 odsto ukupne zaposlenosti na ZB.

- Ova aktivnost dolazi u pravo vreme kako bi se pomoglo regionu u ublažavanju ekonomske recesije, osiguranju zapošljavanja i podsticanju rasta. Kao što je ranije bio slučaj, EIB je još jednom izrazila snažnu podršku napretku razvoja privatnog sektora u približavanju standardima EU i stvaranju snažnog zajedničkog regionalnog tržišta s povećanom konkurentnošću i mogućnostima zapošljavanja - rekla je Pavlova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.