NavMenu

EIB i Erste Banka potpisale kreditnu liniju od 30 mil EUR za brzi oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji

Izvor: eKapija+ Četvrtak, 22.10.2020. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 mil EUR kako bi se omogućio snažan oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona. Kreditna linija će omogućiti Erste Banci da obezbedi kredite preduzećima koja su pretrpela teške posledice pandemije i na taj način im pomoći da sačuvaju radna mesta, održe likvidnost i osiguraju kontinuitet poslovanja. Ovo je prva aktivnost u Srbiji u sklopu finansijskog programa EIB vrednog 500 mil EUR, namenjenog brzom odgovoru na pandemiju virusa korona i oporavku privatnog sektora na Zapadnom Balkanu, a koji je najavljen na Samitu EU o Zapadnom Balkanu održanom u Zagrebu u aprilu 2020. godine.

Krediti će biti dostupni preduzećima koja posluju u različitim sektorima veoma pogođenim pandemijom, kao što su trgovina na veliko i malo, hotelijerstvo, transport, hrana i piće i uslužne delatnosti. EU je strateški partner Srbije zbog njene snažne ekonomske integracije sa EU. Uz pomoć sredstava banke EU, Erste Banka će doprineti održivom ekonomskom oporavku malih i srednjih preduzeća u Srbiji obezbeđujući im kratkoročna obrtna sredstva, kao i dugoročnija ulaganja.

- Ankete ukazuju na to da je kriza negativno uticala na oko 85% malih i srednjih preduzeća u Srbiji, dok je 60,5% preduzeća moralo drastično da smanji svoje proizvodne kapacitete. Jasno nam je da će se bez hitne podrške privatnom sektoru ekonomska recesija koju je izazvala pandemija dodatno pogoršati i tako omesti sveukupni društveno-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana. Stoga su EIB i Tim Evrope udružili snage kako bi se obezbedila preko potrebna likvidnost malim i srednjim preduzećima, koja zapošljavaju više od 60% aktivnog stanovništva u Srbiji. Nadamo se da ćemo ih time podstaći da prebrode nepovoljne ekonomske uslove, stvarajući uslove za dugoročni oporavak - rekao je potpredsednik EIB-a, Dario Skanapijeko.

- U ovim kriznim vremenima, više nego ikada, našim klijentima potrebna je podrška kako bi uspešno prevazšli sve izazove sa kojima smo se susreli. Očuvanje zdravlja ljudi, ali i poslovanja i radnih mesta u ovom trenutku predstavlja najveći prioritet za naše privrednike. Mi im stojimo na raspolaganju kroz različite vidove podrške i veoma smo ponosni na činjenicu da je Erste Banka prva banka u Srbiji sa kojom Evropska investiciona banka započinje ovaj važan program, koji će malim, srednjim i srednje kapitalizovanim preduzećima po povoljnim uslovima obezbediti nove izvore likvidnosti, kao i mogućnost finansiranja obrtnog kapitala i investicija - istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

EIB i Erste Banka uspešno sarađuju na pružanju podrške malim i srednjim preduzećima u regionu. Od 2009. pa sve do danas, EIB je u srpsku ekonomiju uložila više od 1,8 mlrd EUR, što je pomoglo da se sačuva više od 320.000 radnih mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.