NavMenu

Vojvodina od EBRD dobija kredit od 500.000 EUR za uštedu energije - Moguća ulaganja u navodnjavanje

Izvor: eKapija Subota, 23.11.2019. 08:21
Komentari
Podeli
Žužana Hargitai i Đorđe Milićević (Foto: Vlada Vojvodine)Žužana Hargitai i Đorđe Milićević
Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Vojvodini teče zadovoljavajućom dinamikom, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na sastanku se elegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

Istakao je da je do sada urađena pilot-studija na 80 objekata od ukupno 3.000 koliko ih ima u Vojvodini.

- Analize pokazuju da bi uštede realizacijom ovih projekata bile oko 60% u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata, a ti troškovi se plaćaju iz budžeta. To osim ušteda znači i smanjenje emisije ugljen-dioksida, jer ti objekti za grejanje uglavnom koriste ugalj i lož-ulje - rekao je Milićević, a prenosi sajt Vlade Vojvodine.

Do kraja godine će biti gotova detaljnija studija usmerena na pet do šest javnih objekata, rekla je Žužana Hargitai:

- Dobra vest je da u 2020. godini možemo da ponudimo kreditni aranžman za realizaciju prve faze posla, kao i bespovratna sredstva u iznosu od 500.000 EUR. Ove investicije će doneti uštedu energije i uštedu novca u budžetu Pokrajine.

Milićević je naveo da će ovaj posao sigurno trajati čitav niz godina, te da iziskuje i velika finansijska sredstva. Podsetio je da je EBRD obezbedio bespovratna sredstva u iznosu od 100.000 EUR za izradu pilot-projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini.


Razgovaralo se i o mogućim ulaganjima u vodoprivredni sistem u Vojvodini, kroz dalju rekonstrukciju kanalske mreže, ulaganja u akumulaciona jezera za navodnjavanje, kao i elektrifikaciju polja.

- Danas se u Vojvodini navodnjava između 4% i 5% obradivih površina, što je svakako nedovoljno. Imajući u vidu i klimatske promene, potrebno je da brzo i efikasno reagujemo i da površine pod sistemima za navodnjavanje značajno uvećamo u narednim godinama - rekao je Milićević i dodao da bi ova ulaganja stvorila bazu za više hektara pod sistemima za navodnjavanje, a time i bolje uslove za poljoprivrednike, njihov veći profit i veće punjenje budzeta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.