NavMenu

Počinje novi nacionalni program za početnike u biznisu - Povoljni krediti i tehnička pomoć startapima

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja, od 1. novembra na raspolaganju je novi nacionalni "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja". Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju programa iznose 300 miliona dinara.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva privrede, ovaj program podrške koji je usvojila Vlada Srbije je rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. godine.

Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privredne komore Srbije kao partnera u implementaciji.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno–investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera i bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20% ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava je 360.000 dinara).

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99% na godišnjem nivou.

Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do 1% jednokratno.


Cilj ovog programa podrške, u kojem su za partnerske banke izabrane Raiffeisen banka, UniCredit banka i Banka Poštanska štedionica jeste, kako se navodi, da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Srbije.

Detaljne informacije o programu pogledajte ovde:


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.