NavMenu

Država planira da do kraja 2019. sa 367 miliona dinara podrži do 60 zadruga

Izvor: Beta Sreda, 07.08.2019. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: sezer66/shutterstock.com)
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća Milan Krkobabić izajavio je danas da su do sada državnim novcem pomognute 94 zadruge u Srbiji, a da bi ove godine sa još 667 miliona dinara trebalo da bude podržano još 50 do 60 zadruga.

- Treći konkurs za finansijsku pomoć postojećim i novoosnovanim zadrugama otvoren je do 15. avgusta, a do 1. septembra biće otvoren za složene zadruge - rekao je Krkobabić, prilikom posete opštine Bački Petrovac i razgovora sa lokalnim rukovodstvom.

Kako je precizirao, finansijski podsticaji su predviđeni za raličite namene, poput osnivanja stada, zasada, kupovine opreme.

- U Južnobačkom okrugu je sedam zadruga dobilo 87 miliona dinara - kazao je Krakobabić i izrazio nadu da će se i na aktuelni konkurs javiti zadruge iz tog regiona.

On je podsetio da je zaključno sa ovom godinom za trogodišnji program finansiranja zadruga država izdvojila 1,7 milijardi dinara pomoći i da se očekuje da bude pomognuto ukupno oko 150 zadruga.

Prema rečima Krkobabića zadruga "Zlatno zrno" koju je danas obišao je primer zadruge koja dobro radi i dobro je utrošila državnu pomoć.

Zadruga "Zlatno zrno" je prema njegovim rečima pomognuta sa 15 miliona dinara koji su utrošeni za tehnološki iskorak i unapređenje proizvodnje, što će omogućiti veći broj kooperanata.

Krkobabić je kazao da se ta zadruga bavi ratarstvom i povrtarstvom i uspešno se takmiči sa jačim igračima na tržištu, što pokazuje i izvoz 400 tona paprike.

On je podsetio da je prva zadruga u Srbiji osnovana u Bačkom Petrovcu 1.846 godine i bila je treća u svetu, a da je u tom mestu osnovana i prva složena zadruga a treća u Srbiji.

- Složene zadruge omogućavaju vertikalno i horizontalno povezivanje i mogu da pruže svojim članovima ono to spcijalizovane ne mogu, a to je istraživnje tržišta, naučnoistraživački razvoj, merketing i izvoz proizvoda više faze obrade.

On je kazao da je zbog toga država odlučila da složene zdruge pomogne sa 60 miliona dinara bespovratnih sredstava i izrazio nadu da će iduće godine iznos biti udvostručen ili utrostručen.

- Hoćemo prave centre koji će povezivati više specijalizovanih ili mešovitih zadruga, samo na taj način može da se gradi zadružna piramida na čjem su vrhu izvoznici - kazao je Krkobabić.

Direktorka zadruge "Zlatno zrno" Maja Žilaji-Činčurak rekla je da je ukupna investicija u nabavku četiri silosa za skladištenje žitarica i sušaru bila vredana više od 60 miliona dinara, a da je država pomogla sa 15 miliona bespovratne pomoći. Ona je kazala da se uz silose skladišti kukurz, pšenica i suncokret i dodala da ju je osnovalo 13 zadrugara i da ima od 350 do 450 kooperanata i da proizvodi i papriku, crni luk i krompir.

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić kazao je da opština veliki deo privredne aktivnosti zasniva na poljoprivredi i da je svaka pomoć zadrugarstvu dragocena.

On je kazao da će lokalna samouprava učiniti sve da i sama pomogne zadruge jer "uviđa da u poljoprivrednoj proizvodnji u Bačkom Petrovcu ima mesta za unapređenje".

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov ocenio je da je budućnost zadrgarstva u Srbiji u složenim zadrugama.

- Tamo gde postoji zadruga u malim sredinama, nema problema za opstanak - kazao je on i dodao da udruživanje zadruga jedino može da parira velikim kompanijama.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić kazao je da bi u Bačkom Petrovcu mogle da budu osnovane četiri zadruge koje bi se bavile proizvodnjom hmelja, konoplje, sirka i lekovitog bilja i koje bi kasnije mogle da se udruže u složenu zadrugu i na taj način obezbede izradu finalnih proizvoda.

Kroz projekat "500 zadruga u 500 sela" osnovao je 513 zadruga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.