NavMenu

Skoro 100 Nišlija dobilo po 200.000 dinara da pokrene sopstveni biznis - Otvaraju se startapi, knjigovodstvene agencije...

Izvor: Južne vesti Petak, 02.08.2019. 09:26
Komentari
Podeli
(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Razvoj android aplikacija, otvaranje knjigovodstvene agencije, savetovanje, održavanje stambenih zgrada, zaštita na radu - neki su od biznis planova 98 Nišlija koji su na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje dobili po 200.000 dinara da pokrenu sopstveni biznis, a uslov je da godinu dana plaćaju poreze i doprinose.

Do 1. jula su nezaposleni iz Niša mogli da se jave na konkurs i dobiju novac za samozapošljavanje. 173 njih se prijavilo, ali nije bilo dovoljno para za sve i njih 98 je potpisalo odluke i uskoro će dobiti i novac za pokretanje posla.

Jedan od njih je i Vladan Trkulja koji planira da otvori startap firmu.

- Bavićemo se IT tehnologijama, razvojem android aplikacija. Ovo je prvi put da konkurišem i za mene je ovo pozitivan vetar u leđa i olakšaće mi početak pokretanja biznisa - dodaje Trkulja.

Đurđica Ilić planira da nastavi da se bavi knjigovodstvom i savetovanjem kao i dosad, ali u sopstvenoj firmi.

- Prvi put dobijam i mnogo znači, jer bez ovoga verovatno ne bih uspela sama da krenem. Za sad ću sama da radim, a kasnije se nadam da ću imati pomoć - kaže Ilićeva.

Neki će 200.000 dinara iskoristiti da otvore firmu koja će se baviti održavanjem stambenih zgrada, a ima i onih čiji će primarni posao biti zaštita na radu.

- Izrađivaćemo pravilnike, prateća akta, odluke, sve što se tiče zaštite na radu za firme, kome je šta potrebno uraditi od dokumentacije - kaže Mirjana.

Direktor niške Filijale NSZ Boban Matić kaže da je za ovaj program izdvojeno 20 miliona dinara - od toga iz gradskog budžeta 11 miliona, a iz Nacionalne službe za zapošljavanje 9 miliona dinara.

Ističe da među 98 onih koji će dobiti novac uglavnom ima mlađih ljudi, što je podstek i dobar primer.

- 200.000 je za ostala lica, 220.000 ukoliko je evidentirano kao tehnološki višak i 240.000 za osobe sa invaliditetom. Sredstva su bespovratna, ali je uslov da godinu dana plaćaju poreze i doprinose - kaže Matić.

Inače, za poreze i doprinose je godišnje potrebno izdvojiti od 145.000 do čak 265.000 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.