NavMenu

Subvencije za poljoprivrednike od 700 do 30.000 dinara - Mogući i krediti sa minimalnom kamatom

Izvor: Blic Petak, 19.04.2019. 08:39
Komentari
Podeli

(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Poljoprivrednici koji se bave stočarstvom ove godine mogu da dobiju subvencije od 700 do 30.000 dinara. Оni koji gaje priplodne mlečne krave i bikove dobiće bespovratno 25.000 dinara po grlu. Za krave dojilje subvencija je 30.000 dinara, a za krave za uzgoj teladi za tov 20.000 dinara po grlu.

Subvencije su namenjene za najmanje tri, a najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava i bikova. U okviru mlekarstva država dodeljuje i premiju za mleko od sedam dinara po litru.

Pravo na subvencije ima svako pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Potrebno je podneti zahtev Upravi za agrarna plaćanja, gde se mogu dobiti i detaljnije informacije.

Oni koji se bave ovčarstvom ili kozarstvom mogu da dobiju subvenciju od 7.000 dinara po grlu. U slučaju tovnih ovaca i koza - 15.000 dinara.

Isti iznos od 15.000 dinara dobijaju i oni koji gaje priplodne krmače i nerastove.

Proizvođači čije je opredeljenje organska proizvodnja imaju dodatni podsticaj od 40%.

Nastavlja se i subvencionisanje proizvodnje konzumne ribe - 10 dinara po kilogramu.

Pčelari mogu da očekuju od 720 dinara po košnici. Zahtevi za subvencije u pčelarstvu podnose se do 31. maja.


Krediti sa minimalnim kamatama od 1%

Poljoprivrednici i ove godine mogu da očekuju kredite, čiji je rok otplate jedne do tri godine sa grejs periodom do godinu dana. Pozajmice su namenjene za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i grla za tov, mehanizacije i opreme za stočarsku proizvodnju, opreme za sisteme za automatsko napajanje i ishranu stoke, mehanizacije i opreme za manipulaciju stajnjakom i osokom, opreme za ventilaciju objekta i slično, kao i opreme u pčelarstvu i podizanje ribnjaka.

Fiksna kamata je 3% godišnje, odnosno 1% za fizičko lice u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i za lica do 40 godina starosti i žene. Fizička lica mogu da računaju na kredit do šest miliona dinara, a pravna do 18 miliona dinara.

Rok za podnošenje zahteva je 1. novembar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.