NavMenu

Novi program EU kreditnih garancija u ProCredit banci - Još 75 mil EUR za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 07.12.2018. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropski investicioni fond (EIF) potpisao je ugovor o saradnji sa pet domaćih banaka koje će u narednom periodu realizovati garancijsku šemu "EU za Srbiju – finansiranje MSP". Od ukupno raspoloživih sredstava u iznosu od 180 mil EUR, ProCredit banci će, kao jednom od lidera u finansiranju malih i srednjih preduzeća, na raspolaganju biti čak 75 mil EUR.

Zahvaljujući ovom ugovoru o saradnji, Program za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana će u narednom periodu omogućiti ProCredit banci plasiranje 75 mil EUR kredita malim i srednjim preduzećima uz garancijsku šemu "EU za Srbiju – finansiranje MSP". Za mala i srednja preduzeća ovo znači pre svega lakši pristup finansiranju uz manji zahtev za obezbeđenjem i niže kamatne stope u odnosu na standardne kredite iz ponude banke.

- ProCredit banka je veoma ponosna na činjenicu da je prepoznata od strane Evropskog investicionog fonda i Vlade Republike Srbije kao lider u finansiranju malih i srednjih preduzeća. To znači da će u narednom periodu naša banka sama imati na raspolaganju skoro 50% ukupno raspoloživih sredstva. Tim sredstvima planiramo da malim i srednjim preduzećima dodatno olakšamo pristup finansiranju, što je često i najveća prepreka za njihov razvoj - rekao je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.


Prema njegovim rečima, ova garancijska šema će obezbediti finansiranje projekata, pre svega, onim preduzećima koja su spremna da inoviraju, unaprede tehnološke procese i uvedu nove proizvode i usluge, a da pri tom nemaju dovoljno obezbeđenje za standardne kredite.

- Za ProCredit banku ova garancijska šema nije novina. U prethodnom periodu smo putem garancijskih šema (InnovFin i WBEDIF 2017) plasirali više od 160 mil EUR i na taj način dokazali liderstvo u segmentu podrške finansiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća – naglasio je Smiljković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.