NavMenu

Domaćim i stranim investitorima od juna dostupno još 10 mil EUR - Raspisan poziv za dodelu podsticaja

Izvor: Tanjug Subota, 21.07.2018. 12:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Domaćim i stranim investitorima koji ulažu u Srbiji od juna je dostupno dodatnih 10 mil EUR za podsticaje u 2018. godini, a Ministarstvo privrede pozvalo je privrednike da se prijave za ostvarivanje tog prava.

Javni poziv za korišćenje podsticaja otvoren je od juna, a novac je namenjen projektima kojima je planirano zapošljavanje do 100 radnika, ali i velikim investicionim projektima od posebnog značaja za Republiku za koje se ne raspisuje javni poziv.

Kada je reč o projektima kojima je predviđeno zapošljavanje do 100 radnika, u Ministarstvu navode da je u 2017. godini potpisano 12 ugovora ukupne vrednosti oko 18 mil EUR. Nivo podsticaja za te projekte, koji će obezbediti između 600 i 700 novih radnih mesta, iznosio je 2,3 mil EUR.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže za Tanjug da je ove godine za projekte zapošljavanja do 100 radnika, od ukupno odvojenih 10 mil EUR, namenjeno 4,2 mil EUR i ističe da investitori koji u Srbiji zapošljavaju do 100 radnika dugoročno imaju veliki značaj.

- Treba da se fokusiramo na njih i da im damo šansu da se razvijaju i šire. To će zaista lekovito delovati na budžet, na rast i ekonomska kretanja u Srbiji - kaže Stevanović i navodi da je Srbija najznačajnije rezultate u rastu upravo pokazala u oblasti malih i srednjih preduzeća.

Stevanović je rekao da domaći i strani investitori imaju ista prava i mogućnosti.

Nivo podsticaja će, kako kaže, zavisiti od stepena razvijenosti lokalne samouprave i biće veći za privrednike koji posluju u manje razvijenim sredinama. Da bi se investitor kvalifikovao za korišćenje tih podsticaja, kaže Stevanović, potrebno je da uloži 100.000 EUR u poslovanje u lokalnoj samoupravi koja se smatra devastiranom i zaposli 10 novih radnika.

Kako je rekao, maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu na koji može da računa investitor u takvim lokalnim samouprava je 7.000 EUR. Precizirao je da je u lokalnim samoupravama koje su u prvoj grupi razvijenosti, neoophodno da privrednik investira 500.000 EUR, zaposli najmanje 50 novih radnika, i u tom slučaju, maksimalan nivo podsticaja po radnom mestu je 3.000 EUR.


Podsticaji su, kaže Stevanović, namenjeni najširem spektru proizvodnih delatnosti, a oblast privrednih delatnosti koje mogu da koriste ovu mogućnost proširena je i na hotelski turizam u banjskim područjima.

Zainteresovani investitori za korišćenje podsticaja treba da pošalju pismo o namerama Ministarstvu privrede koje će dati mišljenje o projektu, kao i iznos sredstava koja bi mogli da dobiju kao podsticaj. Projekti će, precizirao je Stevanović, biti prosleđeni Razvojnoj agenciji Srbije koja će investitorima dodeliti projekt menadžera koji će pratiti projekat, a kada ostvare pravo na podsticaje, kontrolu i nadzor nad celim projektom obavljaće Ministarstvo privrede u saradnji sa RAS.

Poziv za korišćenje tih podsticaja biće obnovljen i u idućoj budžetskoj godini, najavio je državni sekretar i podsetio da se za investitore koji zapošljavaju više od 100 radnika ne objavljuje poseban javni poziv, jer je reč o projektima od posebnog značaja za Srbiju.

Dodaje da će u ovoj godini biti opredeljeno i oko 80 mil EUR za ugovorene obaveze iz prethodnog perioda, odnosno za isplatu tranši onim kompanijama koje su svoje ugovorne obaveze ispunile u ovoj godini i koje ostvaruju pravo na podsticaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.