NavMenu

Više novca za Srbiju iz pretpristupnih fondova od 2021.

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.07.2018. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger izjavio je da Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova od 2021. godine.

Poručio je da naša zemlja mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na jedinstvenom tržištu i privukla investitore.

Podsetivši da je Evropska komisija prezentovala budžetski okvir za period od 2021. do 2027, Etinger je rekao da je o tome "informisao srpske zvaničnike kako bismo napravili plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije".

Na pitanje da li u tom vremenskom periodu, od 2021. godine, Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova, Etinger je rekao:

- Da, blisko sarađujem s kolegama, Mogerinijevom i Hanom kako bismo stabilizovali reforme i finansirali važne projekte koji će doprineti regionu Zapadnog Balkana i to je oko milijardu evra godišnje, što je 25% više nego sada.

Naglasio je da taj plan ne isključuje ideju i mogućnost da Srbija postane članica 2025. godine.

- Ne, ne uopšte. Članstvo je povezano sa poglavljima i pregovorima i, kada dođemo do dogovora, odmah ćemo modernizovati naš plan - rekao je Etinger.

Komentarišući koji su najveći izazovi za Srbiju kada je reč o postizanju punopravnog članstva i kada je reč o trošenju novca iz budžeta, Etinger je rekao da je to, pre svega, postizanje evropskih standarda: jedinstvenog tržišta, uvoza–izvoza i konkurentnosti.

- Kako ispuniti te standarde, naš je primarni cilj i ambicija - naglasio je on.


Etinger je, ipak, ocenio da Srbija "sve više i više" ispunjava svoje obaveze.

- To je složen posao kada je reč o postizanju konkurentnosti. Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na našem jedinstvenom tržištu i privukla investitore. Potom, tu je prihvatanje vrednosti u vezi sa vladavinom prava i dobrosusedskom politikom - rekao je Etinger.

Na pitanje da li je, imajući u vidu ispunjavanje svih ovih standarda, realno da Srbija postane članica 2025, Etinger je naglasio da je 2025. godina "naša zajednička ambicija koja zavisi od razvoja Srbije, ali i razvoja Evropske unije, od volje obe strane", te je rekao da misli da je ostvarivo.

- Ako pogledamo unazad, Srbija je kao kandidat ostvarila veliki progres i mnogo toga je rešeno i urađeno. Ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična - smatra Etinger.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.