NavMenu

Novi izvori finansiranja neophodni za veći izvoz - Iz inostranstva stiže i pet puta više upita nego što preduzeća u Srbiji imaju kapaciteta

Izvor: Novosti Četvrtak, 14.12.2017. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
Iz inostranstva nekada stiže i pet puta više upita nego što naša preduzeća imaju kapaciteta da prihvate. Tako je jedan remonter šinskih vozila iz Srbije, samo tokom poslednje dve godine imao 35 zahteva za saradnju, a uspeli su da zaključe svega 3% ponuđenih ugovora. Jedan od ključnih problema, tvrde privrednici, je nemogućnost naših firmi da brzo prilagode proizvodnju novom zahtevu. To podrazumeva da jednostavno i u kratkom roku dođu do novca za investiranje, a bankarski sektor ne deli zajmove ni lako, ni jednostavno, niti svakom.

Firma Eco baling rešila je da promeni delatnost. Iz lanca reciklaže odlučili su da pređu u proizvodnju eteričnih ulja. Sredstva su potražili najpre od Fonda za razvoj, ali su dobili svega četvrtinu traženog novca, što nije bilo dovoljno ni za neophodni destilator.

- Obrazloženje je bilo da mi najpre krenemo u proizvodnju, pa da im se kasnije opet obratimo - objašnjava Nevena Matijašević, direktor preduzeća.

- To je kao da vam kažu evo vam za opremanje restorana, ali vam ne daju novac za šporet. Mi bismo izgubili jednu godinu, jer se rasad biljaka stavlja zimi, a bere u proleće. Obratili smo se zato komercijalnim bankama. Pošto smo već imali firmu i dva pozitivna bilansa dobili smo kredit, nepovoljniji od Fonda za razvoj. Zakasnili smo i realizovali tri, umesto deset hektara zasada. Ko je početnik i ko nema dobru nekretninu za garanciju, nema šanse.


Mreža za poslovnu podršku povezuje kompanije iz Evrope i regiona sa proizvođačima u Srbiji. Njihovo iskustvo govori da je srpskim kompanijama teško da odgovore zahtevima naručilaca, jer ne mogu u podnošljivom roku da obezbede potrebne mašine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.