NavMenu

Krediti bez hipoteke spas za preduzetnike - Uz COSME program do povoljnijeg zaduživanja za 4.600 preduzeća u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.06.2017. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Kada vlasnik malog ili srednjeg preduzeća poželi da proširi, osavremeni ili unapredi svoj biznis put bi, po pravilu, neminovno trebalo da ga vodi u pravcu banke koja bi mu finansijski pripomogla, kako bi tu planiranu investiciju i ostvario.

U realnosti poslovanja u Srbiji, međutim, stvari najčešće nisu ni izbliza tako jednostavne, pa se veliki broj preduzetnika radije "dovija" da dođe do novca drugim putevima, pre nego što odluči da bankarima zakuca na vrata. Ili, pak, naprosto odustane od ulaganja.

Naime, iako su bankarske pozajmice danas povoljnije nego što su bile u prethodnom periodu, doći do njih i dalje predstavlja svojevrsni poduhvat. Banke, naučene na sopstvenim greškama, vrlo rigorozno procenjuju kome bi pozajmile novac, pa strogi uslovi često unapred diskvalifikuju mnoge interesente.

Jedan od najvećih kamenova spoticanja jesu garancije koje banke traže od preduzeća. Hipoteka, reč od koje mnogi preduzetnici strahuju, naročito je za one koji tek počinju svoj biznis nedostižan zahtev.

Ipak, da se za svaki problem može naći rešenje pokazuje COSME program koji u poslednjih godinu ipo dana omogućuje privrednicima da dođu do bankarskih kredita po povoljnijim uslovima, uklanjajući upravo tu - najveću prepreku - hipoteku.

Ovaj program Evropske unije za konkurentnost preduzetnika i malih i srednjih preduzeća ima predviđen ukupan budžet od 2,3 mlrd EUR u periodu od 2014. do 2020. godine. Najmanje 60% programa je opredeljeno za lakši pristup izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća u Evropi.

Evropska investiciona banka preko svog Evropskog investicionog fonda plasira ova sredstva, u vidu kreditnih garancija za poslovne banke u zemljama koje su pristupile COSME programu, dok banke kreiraju ponudu kredita za privredu pod povoljnijim uslovima.

Cilj tog programa, za koji su 10. novembra 2015. sporazum potpisali predstavnici Evropske unije i Srbije, jeste da poveća konkurentnost malih i srednjih preduzeća i unapredi njihov pristup finansiranju kroz obezbeđivanje kreditnih garancija.

(Foto: Singkham/shutterstock.com)
Prvi ugovor o garanciji, koji su potpisali Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa krajem 2016, omogućio je plasman prvih 60 mil EUR povoljnih kredita srpskoj privredi. Kako u toj banci kažu za portal eKapija, ti krediti ponuđeni su bez hipoteke, uz nižu kamatnu stopu i produženi period otplate.

COSME krediti se mogu koristiti za ulaganje u trajna obrtna sredstva, a Intesa ih odobrava u maksimalnom iznosu do 150.000 EUR, sa rokom otplate od 30 do 36 meseci, grejs periodom od 3 do 6 meseci i kamatnom stopom koja se kreće od 2,39% do 7,75%.

Dokumentacija potrebna za podnošenje zahteva za ovaj kredit, objašnjavaju za eKapiju, standardno uključuje zvanične finansijske izveštaje, dok je proces dodatno pojednostavljen s obzirom na to da nema potrebe za dokumentacijom koja je vezana za uspostavljanje hipoteke.

Za manje od šest meseci sprovođenja COSME programa, Intesa je uspešno realizovala svih 60 mil EUR kredita kojima je podržala oko 1.300 preduzetnika i malih i srednjih preduzeća. Najveće interesovanje za ove kredite pokazali su tercijalni sektor, građevinska i transportna industrija, prehrambena i automobilska industrija, kao i sektor telekomunikacija i farmaceutskih usluga.

Kako za eKapiju kaže direktor Elektrik Aluplasta iz Kruševca Saša Raičević, ovo preduzeće za proizvodnju i prodaju visokokvalitetne građevinske PVC i ALU stolarije je kredit iz projekta COSME uzelo radi širenja proizvodnog programa, novih zapošljavanja i ulaganja u obrtna sredstva.

- Uslovi za ovaj kredit su bili dosta povoljni, jer nam nije bila potrebna nikakva hipoteka, a dobili smo i nižu kamatnu stopu i produženi period otplate - navodi Raičević i napominje da je dodatna pogodnost bila i to "što je procedura bila prilično jednostavna, jer nije bila potrebna dokumentacija za uspostavljanje hipoteke".

S obzirom na sve prednosti kredita iz COSME programa, dodaje, "svakako je u planu i novo zaduženje".

Ovo preduzeće, kao i oko 4.600 drugih, imaće priliku da se ponovo povoljnije kreditno zaduži, jer su nedavno potpisani ugovori o novim sredstvima iz COSME programa.

Banca Intesa i EIF, naime, potpisali su aneks ugovora koji će toj banci omogućiti da podrži još oko 2.200 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa dodatnih 100 mil EUR povoljnih kredita.

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Istovremeno, programu se priključila i UniCredit banka koja će, takođe sa 100 mil EUR, omogućiti u naredne tri godine kreditiranje po povoljnim uslovima za oko 2.400 malih i srednjih preduzeća.

Njima će novac biti na raspolaganju pod znatno smanjenim zahtevima kada je u pitanju kolateral - sa dužim rokom otplate, bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja i nižim kamatnim stopama. Pored kredita za obrtna sredstva, COSME program će pružiti mogućnost privrednicima da podnesu zahtev i za investicione kredite ovoj banci, koristeći sve prednosti koje im ovaj program pruža, kažu za eKapiju u Ministarstvu privrede.

U Ministarstvu privrede napominju i da je COSME program samo jedan deo napora države da pomogne poslovanje preduzeća i preduzetnika u Srbiji. Navode da će Vlada Srbije nastaviti da pruža kontinuiranu podršku u narednih deset godina malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, kao i da je u okviru Decenije preduzetništva već u prvoj godini namenjeno 18,2 milijarde dinara (od čega 7,67 milijardi bespovratno).

Tako je za podršku početnicima predviđena 1,5 milijardi dinara, za podršku razvoju 9,05 milijardi, podršku izvozu 4,2 milijarde i podršku zapošljavanju 2,77 milijardi dinara. Uz to, za besplatne obuke, mentoring, uređenje poslovne infrastrukture i širenje preduzetničkog duha namenjeno je 691 milion dinara.

Uz to, dodaju, našim privrednicima je u ovom trenutku dostupno 104,7 mil EUR povoljnih kreditnih sredstava iz alternativnih izvora finansiranja - Horizont 2020 (70 mil EUR), WB EDIF (30 mil EUR), EASI (4,7 mil EUR) - a najavljeno je uskoro i dodatnih 150 mil EUR kreditnih sredstava iz APEX programa.

I Banca Intesa nudi povoljne kreditne linije

Pored kredita iz COSME programa, klijentima u segmentu malog biznisa Banca Intesa nudi IntesaBiz kredite za finansiranje obrtnih i osnovnih sredstava i likvidnost, kao i zajmove za unapređenje energetske efikasnosti.

Kako kažu u ovoj banci, malim i srednjim preduzećima banka stavlja na raspolaganje i posebne kreditne linije, obezbeđene u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, koje su namenjene za investiciona i ulaganja u trajna obrtna sredstva, kao i u povećanje energetske efikasnosti.

Miloš Vlahović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.