NavMenu

Za mala i srednja preduzeća u Srbiji još 200 mil EUR kredita - Potpisana dva nova ugovora u okviru evropskog COSME programa

Izvor: Beta Četvrtak, 11.05.2017. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
U Vladi Srbije danas su potpisana dva nova ugovora u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, čime će se obezbediti direktne garancije bankama da podrže oko 4.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 200 mil EUR kredita.

Ugovor su potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert (Pier Luigi Gilibert), predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora UniCredit bank Srbija Čila Ihas (Csilla Ihasz).

Ministar privrede Goran Knežević, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da Srbija, kao i Evropa svoj najveći potencijal i snagu crpi iz malih i srednjih preduzeća, koja čine 98% privrednih subjekata u Srbiji i doprinose sa više od 50% u BDP Srbije, a zapošljavaju dve trećine zaposlenih u nefinansijskom sektoru.

Ove godine, kako je dodao, Vlada Srbije je obezbedila 34 projekta finansijske i nefinansijske podrške, u ukupnom iznosu od 18,2 milijarde dinara, do čega je 7,6 milijardi bespovratno. Prema njegovim rečima, dosadašnja podrška u Godini preduzetništva donela je povećanje profita od oko 70% u MSP i 30.000 novih radnih mesta, zbog čega je i proglašena decenija preduzetništva.

On je istakao da je COSME program veoma značajan za Srbiju jer je kroz ovaj instrument obezbeđeno još više novih, povoljnih finansiranja za mala i srednja preduzeća.

- Mi imamo mala i srednja preduzeća koja su spremna da podignu sva sredstva pošto su već povukli 60 mil EUR povoljnih kredita nakon prvog ugovora - rekao je on i dodao da su i srpske banke spremne da uđu u ozbiljne aranžmane sa svetskim finansijskim institucijama.

Ugovor koji je danas potpisan sa UniCredit bankom omogućiće novo kreditiranje u iznosu do 100 mil EUR, a sredstva će biti plasirana u naredne tri godine za oko 2.400 malih i srednjih preduzeća, dok će aneks ugovora sa Banca Intesa omogućiti banci da podrži još 2.200 malih i srednjih preduzeća sa dodatnih 100 mil EUR, nakon uspešne realizacije 60 mil EUR kredita u okviru ugovora iz decembra 2016.

Podsetimo, sporazum Evropske unije i Srbije kojim je obezbeđeno učešće Srbije u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine. Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja. Potpisivanjem sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.