NavMenu

Dinarski krediti EBRD za mala i srednja preduzeća do kraja marta 2017. godine

Izvor: eKapija Subota, 04.02.2017. 08:15
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade Srbije i NBS potpisali su u petak (3. februara 2017. godine) Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti pokretanje programa kreditiranja te banke u lokalnoj valuti za mala i srednja preduzeća.

Memorandum su potpisali ministar finansija Dušan Vujović, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg. Kako je najavljeno, prva tranša kredita u dinarima biče realizovana do kraja marta ove godine.

Berg je istakao je da je potpisani memorandum važan u daljoj saradnji sa Vladom Srbije, kao i da je do njega došlo zahvaljujući velikom trudu NBS i Ministarstva finansija.

Memorandum o razumevanju ima dva cilja. Osim što će podstaći sprovođenje programa finansiranja malih i srednjih preduzeća u lokalnoj valuti, te firme će imati bolji pristup ne samo kada je u pitanju novac, već i tehnička podrška, naveo je Berg.

Srbija sada, kako kaže, ima pristup globalno namenjenim sredstvima od ukupno 500 mil EUR i za finansiranje MSP. Berg je rekao da će EBRD da smanji kamatnu stopu za kredite u lokalnoj valuti, kao pomoć sektoru MSP.

On je dodao da je lokalna valuta veoma važna za privredu zemlje. EBRD je početkom decembra 2016. emitovala dinarsku obveznicu, što je prvi slučaj da je jedna međunarodna finansijska institucija izdala obveznicu u lokalnoj valuti u Srbiji. Emitovano je 250 obveznica denominovanih u dinarima u vrednosti od 2,5 milijarde dinara, a ta sredstva će biti iskorišćena za zajmove lokalnim preduzećima, koja žele da smanje devizni rizik pri zaduživanju.

Memorandum predviđa da svi potpisnici potvrđuju značaj kreditiranja privede u lokalnij valuti i razvoj lokalnog tržišta kapitala, a slažu se i da treba pojačati napore za promovisanje zaduživanja u domaćoj valuti, čime će se kompanije zaštiti od deviznog rizika.

EBRD je do sada invesirala, kako je rečeno na konferenciji, skoro 4,5 mlrd EUR u različite sektore srpske privrede.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je nakon potpisivanja memoranduma da je ovo samo nastavak dobre saradnje sa EBRD. Ona očekuje da ovim programom podstakne razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i produbi dinarsko tržište u Srbiji.


- Želimo da se ovim vratimo ideji korisnosti, stabilnosti i realnog rasta. Spremnost EBRD na dinarsko kreditiranje malih i srednjih preduzeća, koji su generator rasta i razvoja u mnogim zemljama, će biti podrška daljem rastu ekonomskih aktivnosti. Jedan od bitnih preduslova za realizaciju ovog i drugih projekata predstavljaju rezultati koji su postignuti na jačanju makroeknomskog okruženja - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, politička, makroekonomska i finansijska stabilnost osnova su za vraćanje poverenja investitora u domaće ekonomske potencijale i u nosioce ekonomske politike.

Minstar finansija Dušan Vujović je istakao da ovaj memorandum pokazuje da je Srbija finansijski stabilna zemlja i da drži finansije pod kontrolom.

- U situaciji kada domaće banke i dalje beže od indeksiranja svih instrumenata u dinarima, EBRD na našem tržištu to podržava i time pokazuje da smo mi stabilna zemlja koja ima pozitivan i stabilan rast BDP-a i obezbeđuje stabilnost u narendih pet do dest godina - naveo je Vujović.

On je naglasio da je privatni sektor sada dovoljno zreo za kredite u dinarima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.