NavMenu

Pravo vreme za refinansiranje kredita u evrima - Za nova zaduženja dinari bolja opcija

Izvor: RTS Ponedeljak, 23.01.2017. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Kamata po kojoj se plaćaju krediti u evrima – euribor – išao je naruku onima koji su otplaćivali kredite proteklih godina, jer nije rasla. Hoće li i ove, zavisi od brojnih kalkulacija na svetskom tržištu. Od političkih prilika u Evropskoj uniji do cene nafte. Bankarima je teško da prognoziraju hoće li biti oscilacija.

Veroljub Dugalić, iz Udruženja banaka Srbije, kaže da banke prave različite scenarije – i ako dođe do rasta kamatnih stopa u evrima i pada kamatnih stopa u dinarima.

- Najrealnije je da će se u kratkom roku zadržati ove kamatne stope u evrima, a da će postepeno doći do snižavanja kamatnih stopa u dinarima - smatra Dugalić.

I oni koji prate bankarsko tržište očekuju da rate u evrima ostanu nepromenjene. Predlažu refinansiranje dugova od pre tri ili četiri godine, jer su kamatne stope značajno niže. Oni koji tek planiraju zaduženje, imaju savet.

- Zadužujte se ako baš morate u dinarima, ako ne postoji opcija dinarskog zaduženja, onda je evro prva sledeća opcija - rekao je Dušan Uzelac, sa finansijskog portala Kamatica.

Zaduženja u evrima najčešća su kod stambenih kredita. Pojedine banke nude i dinarske, ali su i kamate značajno više.

- To je dobar pokazatelj da su banke spremne da se klade, žargonski rečeno, na dinar na duži rok, ali upravo takve stvari će i ojačati dinar prvenstveno kod nas, jer ćemo mi više verovati u dinar, a dinar vredi onoliko koliko mi verujemo u njega - rekao je Uzelac.

Od poverenja, ali i inflacije, privrednog rasta i spoljnog duga. Dva od tri parametra, stručnjaci tvrde, idu naruku dinaru. Zato su i, kažu, procene da bi dinarski krediti mogli da pojeftine realne.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije kaže da ako inflacija bude pod kontrolom, kao što je bila u 2016. godini, ne očekuje povećanje kamata, čak se može dogoditi da se referentna kamatna stopa NBS smanji.

Kako kaže, to bi praktično dovelo do pojeftinjenja kredita, a jeftiniji krediti, bilo da se radi o privredi ili stanovništvu, utiču pozitivno na ekonomske aktivnosti.

- To znači - više će se kupovati, više će se firme zaduživati da povećaju proizvodnju - objasnio je Musabegović.

U prvih šest meseci ove godine, tvrde upućeni, ne treba očekivati ni poskupljenje, ni pojeftinjenje kredita. Za to vreme neće se rešiti političke nepoznate u ekonomskoj jednačini - izbori u Francuskoj i Holandiji, ali i prvi potezi novog američkog predsednika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.