NavMenu

KNEŽEVIĆ: U 2017. državni podsticaji i domaćim firmama sa manje od 100 zaposlenih

Izvor: Beta/Tanjug Četvrtak, 08.12.2016. 15:39
Komentari
Podeli
Goran Knežević (Foto: YouTube/screenshot)Goran Knežević
Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da će naredne godine finansijsku podršku dobijati i domaće firme sa manje od 100 zaposlenih i istakao da će se u tom cilju promeniti Uredba o podsticajima.

- U Srbiji posluje 350.000 malih i srednjih preduzeća u kojima je zaposleno 850.000 ljudi i čine okosnicu domaće privrede, pa je cilj države da i naredne godine budu potpomognuti kroz različite projekte - rekao je on.

On je kazao da će u narednoj godini ostati 16 milijardi dinara za mala i srednja preduzeća kao što je bilo opredeljeno i u 2016. koja je proglašena Godinom preduzetništva.

Vlada je, prema njegovim rečima, projektovala da 2017. godine investicije dostignu 2 mlrd EUR.

- Od 74 investiciona projekta u kojima radi 15.000 ljudi, posle završetka ugovora o investicijama nije ukinuto nijedno radno mesto što znači da je poslovni ambijent dobar - rekao je Knežević.

Prema rečima ministra privrede Srbije, u narednim godinama prioritet rada će biti i borba protiv sive ekonomije, jer je njeno učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) oko 20%, a radiće se i na ukidanju parafiskalnih nameta kojih je više od 400. Ciljevi Vlade Srbije u 2017. godini su i efikasnija administracija i privredni rast oko 4%.

Ministar privrede je potsetio da je dosta urađeno na unapređenju privrednog ambijenta, dodajući da je smanjena nezaposlenost sa 20% na 15,2%, da u budžetu imamo suficit, da su strane investicije 1,8 mlrd EUR i da se očekuje da će rast BDP-a biti 2,8%.

Dodao je i da je cilj Vlade da se u 2017. godini podigne efikasnost javnih preduzeća. - Već smo postigli izvestan napredak jer je za devet meseci ove godine neto dobit u 37 velikih javnih preduzeća zbog restrukturiranja dostigla 23,5 milijardi dinara - rekao je Knežević. On je dodao da nije cilj da se ta preduzeća rasprodaju već da se reformama učine konkurentnijima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.