NavMenu

Pet stvari koje treba da znate o prevremenoj otplati kredita

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2016. 08:32
Komentari
Podeli

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Prema navodima iz Narodne banke Srbije, pet je najvažnijih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada želite prevremeno da otplatite kredit.

1. Ukoliko imate mogućnosti da izvršite prevremenu otplatu kredita, potrebno je, prvo, da banci podnesete pisani zahtev da želite to da uradite.

2. Zatim, da s bankom, saglasno zaključenom ugovoru, usaglasite iznos vašeg ukupnog duga po tom kreditu, odnosno utvrdite li je to samo deo kredita koji nije dospeo za plaćanje ili su uračunate i određene kamate i naknade i koje.

3. Treba da proverite s bankom na koji način će vam biti vraćen ugovoreni i položeni namenski depozit, odnosno precizirate da li će se izvršiti umanjenje vašeg ukupnog duga za iznos položenog depozita ili će vam taj depozit banka isplatiti ili preneti na račun.

4. Da od banke dobijete obaveštenje – potvrdu o iznosu vašeg duga, koji ste prethodno usaglasili s bankom, i o roku u kome to potraživanje treba da izmirite, a ukoliko je kredit indeksiran i o kursu valute (kupovni, srednji ili prodajni kurs, kao i kurs NBS ili banke) koji se koristi za izračunavanje iznosa dinarske protivvrednosti kredita koji se prevremeno otplaćuje, s tim da to bude kurs koji važi na dan otplate.

5. Pitajte banku u kom roku će vam, po izvršenoj prevremenoj otplati kredita, vratiti sva sredstva obezbeđenja naplate koja ste vi i vaši žiranti – jemci predali prilikom odobravanja tog kredita (založna izjava, menice, administrativna zabrana, polise osiguranja i dr).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.