NavMenu

Novac iz državne kase - Za podsticanje preduzetništva u 2016. godini ostalo još 6,5 milijardi dinara

Izvor: eKapija Petak, 14.10.2016. 17:38
Komentari
Podeli

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Preduzeću Gaj-Inženjering i opremanje odobren je dugoročni kredit Fonda za razvoj za ulaganje u nabavku opreme, Bučje je dobilo pozajmicu države za nabavku alata za proizvodnju antivandalskih sedišta za gradske autobuse. Za firmu Crown Tex Group rezervisano je 1.065.000 dinara bespovratnih sredstva za kupovinu opreme za proizvodnju odeće.

Reč je o samo nekoliko firmi koje su učestvovale u projektu Godina preduzetništva, koga čini paket različitih programa države u cilju da se ojačaju preduzetničke snage, pomogne preduzetnicima koji počinju posao ili su ga već razvili do određenog nivoa, i pruži finansijski i nefinansijski oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

U Ministarstvu privrede kažu za eKapiju da je država po prvi put objedinila kapacitete, opredelila nikad veća sredstva i usmerila ih na razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća. Više od 28 državnih i evropskih institucija, nevladinih organizacija i udruženja privrednika uključilo se u Godinu preduzetništva.

Od 33 programa, za privrednike je u ovom trenutku otvoreno 17 konkursa, dok ih je 11 zatvoreno. Ukupan budžet je 16 milijardi dinara, od kojih je 4,4 milijarde bespovratno, a do sada je odobreno oko 9,5 milijardi dinara.

- Interesovanje je veliko – blizu 12.000 preduzeća, početnika u poslovanju, lokalnih samouprava i klastera apliciralo je za neki od programa. Do sada je odobreno više od 7.000 zahteva sa projektima vrednim oko 9,5 milijardi dinara. Taj iznos se svakodnevno menja, jer je veliki broj zahteva u fazi obrade. Тakođe, neki konkursi, poput konkursa Ministarstva privrede i Fonda za razvoj za početnike u poslovanju, su i dalje otvoreni dok se sredstva ne utroše, a neki od programa još nisu ni počeli – kažu nam u Ministarstvu privrede.

Najveće interesovanje je za programe koji su kombinacija kreditne podrške i bespovratnih sredstava.

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
- Program podrške preduzećima za nabavku opreme se realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, izabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama. U tom programu 25% od vrednosti investicije su bespovratna sredstva, 70% je povoljan kredit poslovne banke, uz 5% sopstvenog učešća privrednika. Od 31. maja, kada je objavljen javni poziv, podneto je 434 zahteva, a odobreno 383 - u vrednosti od 560.774.554 dinara bespovratnih sredstava. Ukupna vrednost investicija u opremu i mašine za proizvodnju iznosi 2,7 milijarde dinara. Ovaj program je okončan i sredstva su utrošena – kažu nam u Ministarstvu.

Za Program podrške početnicima u poslovanju, za koji je izdvojeno 150 miliona bespovratnih sredstava iz budžeta i koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Fondom za razvoj, primljeno je do sada 238 zahteva.

- Odobreno je 104, odbijeno 53, a 81 zahtev se obrađuje. Za odobrene projekte rezervisano je 74.810.352 dinara bespovratnih sredstava. Ovaj program je otvoren i svi zainteresovani za pokretanje posla se mogu prijaviti.

U narednom periodu biće raspisan javni poziv za učešće u Programu podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, koji je namenjen preduzećima koja su izašla iz tzv. startap faze i potrebna im je podrška za dalji razvoj poslovanja.

Osim ovoga, u ovoj godini biće realizovana još 2 programa za inovacije i podršku internacionalizaciji preduzeća i povezivanje sa stranim kompanijama, kao i podrška za učešće na sajmovima i izlazak na inostrana tržišta, a takođe i različiti programi sa ciljem promocije preduzetništva i razmene iskustava.

Rezultati

Najčešći komentari domaćih privrednika na konkurse države su da je potrebna preobimna dokumentacija, kao i da su ti pozivi najčešće namešteni.

Međutim, iz Ministarstva nam tvrde da je ovog puta sve transparentno i da svako na sajtu Godine preduzetništva može u svakom trenutku da vidi koliko je sredstava po svakom program utrošeno i ko je ta sredstva dobio kao podršku.

Dalje, dodaju da će rezultati Godine preduzetništva biti svedeni na kraju godine, uz uverenje da će ovako sinhronizovana akcija sigurno uticati da pokazatelji o poslovanju malih i srednjih preduzeća budu još bolji.

I gradovi finansiraju privrednike

(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
I podrška privredi na lokalu nije izostala. Radomir Erić, član Gradskog veća za privredu Kragujevca, kaže za eKapiju da je za podsticanje privrede u tom gradu iz budžeta opredeljeno oko 14 miliona dinara, od kojih je već utrošeno 10 miliona.

I Grad Beograd je imao veliki broj aktivnosti u oblasti podsticaja preduzetništva, pa je tokom ove godine raspisano desetak javnih poziva. Neki su završeni, ima i onih koji još traju, kao i javnih poziva koji će biti ponovljeni.

- Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja ženskog preduzetništva će biti ponovljen, kako bi se sva opredeljena sredstva utrošila za ove namene. Preostali iznos novca u tom javnom pozivu je 4.501.500 dinara – kažu nam u Gradskoj upravi.

U Novom Sadu u 2016. godini sprovedene su aktivnosti na šest programa ili mera aktivne politike zapošljavanja: stručno osposobljavanje pripravnika, stručna praksa, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje, javni radovi od interesa za Grad Novi Sad i sajmovi zapošljavanja.

Smanjenje nameta, a ne subvencije

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže za eKapiju da je od 2012. država kroz podizanje PDV-a, poreza na dobit, akciza (više puta) i poreza na imovinu iz privrede izvukla više od 74 milijarde dinara, a sada kroz programe za tzv. Godinu preduzetništva daje 16 milijardi.

- Za privredu bi mnogo bolje bilo da porezi i akcize nisu podizani, a osim svega navedenog i desetine nameta lokalnih samouprava. Takva politika povećanja opterećenja poslovanja, pa davanja na kašičicu, dovela je do toga da je u proseku svaka firma u Srbiji zadužena 196% iznad visine svog kapitala - navodi Rajić.

Marija Kambić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Izvori finansiranja - kako do novca?" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.