NavMenu

Nova inicijativa EBRD za podsticanje trgovine malih i srednjih preduzeća

Izvor: Tanjug Sreda, 28.09.2016. 17:57
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u sredu (28. septembra 2016. godine) u Ženevi zvanično pokrenula novi program podrške malim i srednjim preduzećima (MSP), s ciljem povećanja njihovog pristupa savetodavnim uslugama i sredstvima za finansiranje trgovine.

Domet najnovije inicijative, poznatije i kao Spremna trgovina, biće proširen i na EBRD-ov program Trgovinskih olakšica (TFP) i program Saveti za mala preduzeća (ASB), što će malim i srednjim preduzećima uključenim u uvozne i izvozne aktivnosti pomoći da dođu do finansija i da pojačaju svoje sposobnosti za trgovinu i rast, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Cilj pomenute inicijative je da se oslobodi potencijal MSP za međunarodnu trgovinu, dok je lokalnim bankama ponuđena mogućnost obuke u finansiranju trgovine, kao i savetodavne usluge za kompanije.

- Znamo da je malim preduzećima potreban pristup kako finansijama, tako i pravnim savetima za razvoj i rast. Sa programom Spremna trgovina, EBRD podržava mala preduzeća kroz širok spektar usluga kako bi one postale konkurentnije u inostranstvu i kod kuće - izjavila je direktorka EBRD-ovog programa ASB, Šarlot Rue.


Cilj TFP programa, koji je pokrenut 1999, jeste unapređenje međunarodne trgovine. On zasad okuplja više od 100 partnerskih banaka u 27 zemalja u kojima EBRD investira, uz ukupne investicije koje premašuju 1,5 mlrd EUR i više od 800 banaka sa kojima sarađuje širom sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.