Izvor: eKapija | Sreda, 20.03.2019.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prelazak sa OHSAS 18001 na ISO 45001- Prezentacija izmena i tumačenje novih zahteva

Organizator: Institut za standardizaciju Srbije Beograd

14.05.2019 , Beograd

(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)

14. maj 2019. godine

Seminar je posvećen novom međunarodnom standardu iz oblasti menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu – ISO 45001:20018, koji je objavljen i kao nacionalni standard SRPS ISO 45001:20018 na srpskom jeziku.

Ovaj standard je nastao na osnovu OHSAS 18001:2007. Veliki broj organizacija širom sveta prepoznao je koristi od implementacije ovog sistema menadžmenta u postojeći sistem, koristeći minimum zahteva za uspostavljanje najbolje prakse u menadžmentu bezbednošću i zdravljem na radu. Primena ovih zahteva pomogla je organizacijama da drže pod kontrolom identifikovane opasnosti i procenjene rizike, paralelno sa poboljšavanjem performansi poslovanja. To je omogućilo poboljšanja u procesima planiranja i uspostavljanje politike bezbednosti i zdravlja na radu, uz istovremeno usaglašavanje sa važećim zahtevima zakona i ostalih propisa za bezbednost i zdravlje na radu.

ISO 45001 pripremljen je tako da može da pomogne organizacijama svih veličina i različitih delatnosti i može se integrisati sa drugim sistemima menadžmenta. Očekuje se da će njegova primena smanjiti povrede i bolesti na radnom mestu.

Blagovremeno informisanje i razumevanje novih zahteva koji su dati u ISO 45001 pomoći će Vam da lakše i brže sprovedete izmene koje on donosi. Značajne izmene u strukturi standarda nastale su usled usvajanja Priloga SL iz ISO/IEC Direktiva, Deo 2, tj. zahteva za ujednačavanje strukture svih standarda iz sistema menadžmenta, koji sada imaju ujednačenu strukturu, zajedničke termine i ključne definicije.

Posebno će biti obrađene teme:

– novosti u strukturi, terminologiji i konceptu ISO 45001:2018,

– poređenje sa zahtevima OHSAS 18001,

– sigurne i očekivane izmene do usvajanja definitivnog teksta standarda,

– preporuke za primenu.

Kome je namenjen seminar?

Seminar je namenjen: predstavnicima rukovodstva za sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu, predstavnicima rukovodstva za integrisane sisteme (IMS), predstavnicima rukovodstva za druge sisteme menadžmenta (QMS i EMS), internim proveravačima sistema menadžmenta zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu, kao i svima ostalima koji se bave bezbednošću i zdravljem na radu.

Predavači:

Branislava Milovanov, menadžer za obuke u StandCert d.o.o, predsednica KS CASCO, član KS A207 u ISS-u, menadžer kvalitetom, menadžer zaštitom životne sredine, proveravač za QMS, EMS i OHSAS.

Mr Mirjana Mirković-Đorđević, rukovodilac Odeljenja za hemijske tehnologije, poljoprivredu, šumarstvo, bezbednost, životnu sredinu i opšte standarde u ISS-u, sekretar Komisije KS CASCO, proveravač za QMS.

Naknada za seminar iznosi 13.500,00 din. (uključuje dvojezično izdanje standarda SRPS ISO 45001:2018, materijal za obuku, potvrdu o pohađanju seminara i osveženje za vreme pauze).

Pogledajte program seminara.

Prijavite se!