Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.02.2019.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Naučno-stručni skup- Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine

Organizator: Geografski fakultet Beograd, Asocijacija prostornih planera Srbije

09.05-11.05.2019 , Subotica

Asocijacija prostornih planera Srbije i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, organizuju jubilarni 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "PLANSKA I NORMATIVNA ZAŠTITA PROSTORA I ŽIVOTNE SREDINE", tradicionalno, u Subotici, na Paliću, od 9. do 11. maja 2019. godine.

Skup pruža priliku da se na jednom mestu okupe i razmene iskustva stručnjaci koji se bave planiranjem i uređenjem prostora, zaštitom životne sredine, zatim predstavnici državnih i lokalnih organa uprave kao i nevladinog sektora.

Namera organizatora skupa je da se razmotri trenutna situacija u oblasti izrade i sprovođenja planske dokumentacije u Srbiji i pravno okruženje u kojem se ovi dokumenti rade. Skup je aktuelizovan izmenom zakonske regulative u oblasti prostornog planiranja i životne sredine, te usvajanjem niza prostornih planova područja posebne namene na teritoriji Srbije kao planskih akata koji razrađuju prostorni razvoj teritorije Republike definisan Prostornim planom Republike Srbije. Značajan aspekt izrade ovih dokumenta predstavlja uravnoteženje ekonomskih i drugih aktivnosti u odnosu na zaštitu prirodne i životne sredine i postizanje sveukupnog održivog razvoja Srbije.

Ove godine je poseban akcenat stavljen na problematiku planiranja i upravljanja prirodnim i kulturnim dobrima i obnovljivih izvora energije u prostornim i urbanističkim planovima. Imajući u vidu stalnu aktuelnost ovih tema i širok dijapazon naučnih i stručih pristupa rešavanju ovog problema, ovo je prilika da se na jednom mestu razmene naučna i stručna iskustva iz Srbije i inostranstva i unapredi metodologija planiranja upravljanja prirodnim i kulturnim dobrima. U isto vreme, rastući trend korišćenja prostora prirodnih i kulturnih dobara kao okosnice turizma i privrednog razvoja Srbije zahteva drugačiji, proaktivni pristup planiranju ovih prostora u skladu sa principima održivog razvoja i zaštite neobnovljivih resursa.

Kroz prezentaciju dosadašnje prakse iz zemalja ovog dela Evrope očekuje se i aktivno učešće domaćih autora i razmena znanja koja bi unapredila metodologiju i koncepciju planiranja i iskorišćenja prirodnih i kulturnih vrednosti, kao i sagledavanje novih tehnologija koje doprinose ovom procesu.

Pozitivna iskustva sa prethodnih devet skupova, više od 500 prezentovanih i objavljenih radova, sa preko 5000 stranica teksta u devet zbornika, predstavljaju dobar preduslov za organizaciju još jednog uspešnog skupa.

Uz uobičajene teme koje se odnose na pravni i institucionalni okvir zaštite prostora i životne sredine i unapređenja metodologije izrade planova i studija, te prezentaciju iskustava u izradi planova, sekcija mladih istraživača će okupiti mlade stručnjake i studente master i doktorskih studija i u posebnom elektronskom izdanju publikovati njihove radove.

ROKOVI ZA PRIJAVU I SLANJE RADOVA:Rok za prijavu teme sa apstraktom 22.2.2019.

Odgovor naučnog odbora o statusu apstrakta 1.3.2019.

Rok za slanje finalne verzije rada 5.4.2019.

Apstrakt do 300 reči na srpskom i engleskom. Rad obima do šest A4 strana.

Apstrakte i radove slati na adresu office@apps.org.rs.

Više informacija možete pronaći na web adresi Asocijacije